Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Moartea lui Sardanapal” de Eugène Delacroix a revenit la Luvru după restaurare
la mort de sardanapale

Tabloul „Moartea lui Sardanapal” de Eugène Delacroix a revenit la Luvru după restaurare

Tabloul „La Mort de Sardanapale” de Eugène Delacroix a revenit în sălile roșii din aripa Denon a Muzeului Luvru, după 10 luni cât timp a fost restaurat.

Demarată la sfârșitul anului 2022, restaurarea acestui tablou de format foarte mare, care a provocat un scandal major atunci când a fost expus la Salonul din 1827, urmează după „Les Femmes d’Alger” (în 2021) și „ Scènes des massacres de Scio” (în 2019).

Zece repictări

Dintre toate tablourile lui Eugène Delacroix (1798 -1863) din Muzeul Luvru, „Moartea lui Sardanapal” a suferit cel mai mult de pe urma ravagiilor istoriei. Măsurând aproape patru pe cinci metri, a fost expus la Salonul din 1827, vândut de Delacroix în 1847, dar a intrat în colecțiile muzeului abia în 1921. A suferit vreo zece repictări și reluări, toate cu consecințe nefericite. Cu toate acestea, studiile preliminare și operațiunile deja în curs de desfășurare au arătat că nu există daune majore.

Această pânză îl înfățișează în mod flamboaiant pe tiranul oriental Sardanapal în pragul înfrângerii, ordonând eunucilor și ofițerilor săi să le taie gâtul soțiilor, pajilor, cailor și câinilor săi favoriți… Odată cu reapariția acestei capodopere înspăimântătoare și senzuală, faimoasele săli roșii de la Luvru își recapătă acum, datorită restauratorilor, o fațetă a strălucirii lor din secolul al XIX-lea.

Foto credit: La Mort de Sardanapale” de Eugène Delacroix, Musee du Louvre