Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei expoziții și un insert, la MV sci-art – Cosmin Haiaș, Josépha Blanchet, George Roșu și Dan Perjovschi
mv, no tank you

Trei expoziții și un insert, la MV sci-art – Cosmin Haiaș, Josépha Blanchet, George Roșu și Dan Perjovschi

MV sci-art, centru de artă contemporană și știință din Timișoara, a fost inaugurat luna aceasta și în prezent sunt prezentate aici lucrări semnate de patru artiști – Cosmin Haiaș, Josépha Blanchet, George Roșu și Dan Perjovschi.

Proiectul MV, colaborare între Universitatea Politehnică Timișoara și Meta Spațiu, are ca obiectiv generarea de dialog, descoperire interdisciplinară și conlucrare. Pe lângă expoziții, aici va exista un centru de cercetare și întreg spațiul va fi un hub experimental.

Cosmin Haiaș – „I see nothing”

Lucrările lui Cosmin Haiaș sunt compoziții ce combină tehnici multiple și concepte, aparent antagonice, dar profund metaforice, înrădăcinate în cunoașterea artistică și cea științifică.

Artistul este el însuși un hibrid, exponențial atât pentru zona ingineriei (fiind absolvent al Universității Politehnica din Timișoara și inginer), cât și pentru domeniul artistic (cu un doctorat în artele vizuale și cu numeroase expoziții naționale și internaționale).

În „I see nothing”, prezintă două lucrări în care se regăsește fascinația sa pentru întrebări filosofice esențiale – „De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?”, „Care este scopul nostru” – precum și modul său critic și meditativ de a observa lumea și de a trasa noi moduri de a o privi. Între distopie și tehno relicve, lucrările prezentate fac apel la sensibilitate, la auto-analiză și reflecție personală, privitorul fiind provocat să se lase imersat în acest mediu, în care interpretările se ascund sub multiple straturi vizuale și conceptuale și așteaptă să fie descoperite.

Lucrările pot fi văzute la MV până pe 18 iunie.

Josépha Blanchet – „Les lacs sont de reflets de nos rêves”

Expoziția, compusă dintr-o serie de imagini fotografice și lucrări video, cercetează teme legate de transformările inerente și de inversia structurilor și suprafețelor. Inversia notabilă este, desigur, figura feminină nu ca obiect sexual fetișizat, ci ca subiect în conflict, ce plutește și agonizează într-un spațiu lipsit de gravitație.

Prin îmbinarea a numeroase perspective și tărâmuri spațiale într-unul singur, artista prezintă corpul feminin prins în numeroase realități paralele, de la peisaje pastorale la împrejurimi pustii.

Suprafața fotografică este, de fapt, o imagine picturală pătrunzătoare, construită în straturi intense ce oferă tridimensionalitate imaginii și o perspectivă profundă.

Josépha Blanchet prezintă aceste juxtapoziții cu conștiință de sine, folosind straturi digitale în aceeași manieră pe care o folosește și în pictură, explorând și disipând limitele fragile ce separă pictura de fotografie și video. Fiecare scenă figurativă spectrală e bogată atât în informație afectivă cât și în abordare structurală, și totuși zăboveș te melancolic în ambiguitate și ambivalență estetică.

Lucrările sunt expuse până pe 1 iulie.

Weapons of mass construction

George Roșu propune expoziția „No tank you”, o reacție comentariu la situația actuală – războiul din Ucraina și instabilitatea globală cauzată de acesta. Intervenția în spațiu generează un dialog și o legătură necesare între spațiul instituției, cel al galeriei și spațiul public, și în același timp articulează una dintre principalele direcții/deschideri ale unui program expozițional, educațional și curatorial în proces de coagulare.

Imagini simbolice care comunică și astfel generează atitudini, laconice, în cheie ironică, incomode dar nu agresive, desenele lui George Roșu atrag atenția asupra unor evenimente și realități sociale și politice dar și asupra propriei identități și poziționări, aflate la rândul lor într-o interogare constantă.

Expoziția va fi menținută până pe 12 iunie.

Dan Perjovschi și „Newspaper insert X Banatul azi” înseamnă desenele artistului publicate în ziarul timișorean Banatul azi care au impactul direct și imediat al mesajului – simultan vizual și textual – că trebuie să menținem vie atenția asupra acțiunilor inumane ale Rusiei asupra Ucrainei.

Insertul său în publicație devine, în acest fel, o știre urgentă, ce readuce la ordinea zilei un subiect important, care ar trebui să ne privească pe toți, dar care se diluează pe zi ce trece în percepția publică.

Acțiunea artistică face parte din seria „Weapons of mass construction” realizată de centrul cultural MV sci-art pentru susținerea refugiaților ucraineni din România.