Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei muzee americane, acuzate că ascund vitralii furate de la Catedrala din Rouen
rouen,,normandy,,france.,the,west,front,of,the,rouen,cathedral

Trei muzee americane, acuzate că ascund vitralii furate de la Catedrala din Rouen

Metropolitan Museum of Art din New York, Glencairn Museum din Bryn Athyn (Pennsylvania) și Worcester Museum din Massachusetts sunt acuzate de asociația pariziană Lumière sur le patrimoine că ascund vitralii despre care știu că au fost furate de la Catedrala din Rouen la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Plângerea a fost depusă în luna decembrie 2023, potrivit Ouest-France.

Într-unul dintre documente se arată că arheologul și istoricul de artă Jean Lafond (decedat în 1975) inventariase în 1911 mai multe vitralii de la Catedrala din Rouen care, a fost descoperit în 1931, că nu se mai aflau acolo. Cinci dintre aceste șase vitralii ar fi fost vândute pe piața de artă pariziană înainte ca cineva să afle de dispariția lor.

Vitraliile reprezintă, potrivit plângerii, „Cei șapte adormiți din Efes”, o legendă celebră în care soldații creștini au adormit într-o peșteră din apropiere de Efes și s-au trezit aproape 200 de ani mai târziu, iar cea de-a șasea fereastră provine de la una dintre capelele din naos.

Aparent, piesele au fost cumpărate de colecționari americani înainte de a ajunge în colecțiile Glencairn Museum, Worcester Museum și Metropolitan Museum of Art.

Președintele asociației, Philippe Machicote, face eforturi pentru ca aceste opere de artă să fie restituite statului. În septembrie 2023, el a încercat să tragă la răspundere Sotheby’s pentru că ar fi vândut două vitralii de la Catedrala Notre Dame din Paris în 1862, dar Parchetul din capitala Franței nu a recunoscut apelul. Procuratura din Rouen are la dispoziție două luni pentru a lua o decizie cu privire la vitraliile de la Catedrala din Rouen.