Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trivia – Trei lucruri despre cel mai faimos portret al reginei Elizabeth II a Marii Britanii
regina

Trivia – Trei lucruri despre cel mai faimos portret al reginei Elizabeth II a Marii Britanii

Știați că… fotograful canadian Chris Levine a surprins, aproape din întâmplare, cel mai faimos portret al reginei Elizabeth II a Marii Britanii?

Regina Elizabeth II, în vârstă de 96 de ani, este cel mai longeviv monarh din istoria Angliei, depășind recordul anterior, stabilit de stră-străbunica ei, regina Victoria, încă din 2015. Anul trecut, și-a marcat 70 de ani pe tron, pe care a urcat în 1952, după moartea tatălui ei, Regele George IV. În acest an, Regatul Unit sărbătoreşte primul al 70-lea Jubileu în timpul unui weekend special, între 2 și 5 iunie.

În ceea ce privește istoria artei, regina Elizabeth II este, fără îndoială, una dintre cele mai fotografiate chipuri ale timpului nostru. Ea a pozat în peste 200 de portrete oficiale și a fost surprinsă în numeroase fotografii. Unul dintre cele mai iubite portrete ale reginei Elizabeth – „The Lightness of Being” (2004) de Chris Levine, surprinde un monarh impunător, senin și cu siguranță maiestuos.

În aparență, fotografia este un portret cu siguranță uman. În timp ce regina Elizabeth I a fost înfățișată ca o frumusețe tinerească până în ultimii ani de viață, aici regina Elizabeth II poartă însemnele vârstei, cu păr alb și riduri care-i căptușesc fața. Cu toate acestea, imaginea emană putere și un sentiment de calm și seninătate.

Fotografia neobișnuită, ce surprinde senitătatea, a fost făcută în pauzele şedinţei

Orice artist care a fotografiat-o pe regină va spune că aceasta nu stă nemișcată la ședințele foto. „Şedinţele foto au avut loc în Camera de Desen Galbenă, în care Majestatea Sa a pozat într-o manieră formală. Am întâlnit-o pentru prima dată la Palat, anterior şedinţei la care a sosit îmbrăcată cu hainele, bijuteriile şi coroana pe care le-am ales cu o săptămână înainte şi momentul a fost suprarealist”, a declarat Chris Levine.

Coroana o leagă de regina Victoria

Înainte de ședință, personalul regal l-a chemat pe Levine să aleagă câteva articole pe care regina să le poarte pentru portret. Printre alegerile lui Levine s-a aflat şi diadema de stat George IV, cunoscută și sub numele de Diadema de diamant, pe care regina Elizabeth II o purtase în timpul încoronării sale.

„Am ales diadema pentru simplitatea sa frumoasă și subestimată în comparație cu unele dintre creațiile mai ornamentate și pentru crucea ei”, a menționat Levine. Diadema este decorată cu aproximativ 1.333 de diamante cu o greutate totală de 320 de carate.

Perlele simbolizează puritatea și fac legătura cu regina Elizabeth I

Actuala regină Elizabeth este adesea înfățișată purtând perle. În portretul lui Levine, cele trei şiraguri obișnuite ale ei sunt reduse la unul singur, elegant. Deși este o alegere aparent inofensivă, includerea perlelor are o importanță simbolică profundă. Reginele engleze au purtat perle din timpuri imemoriale. „Perlele sunt tradiționale pentru reginele de acum 1.000 de ani – nu a existat niciodată o regină care să nu poarte perle”, a declarat Leslie Field, autoarea cărții „The Queen’s Jewels”, într-un interviu pentru revista People.

Credit foto: Christie’s