Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ultima săptămână a retrospectivei Ion Grigorescu la MNAC
ion grigorescu. vieți paralele (o retrospectivă), mnac, vedere din expoziție, foto © serioja bocsok

Ultima săptămână a retrospectivei Ion Grigorescu la MNAC

Retrospectiva Ion Grigorescu, găzduită timp de trei sezoane în cel mai amplu spațiu expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană, mai poate fi vizitată până pe 29 ianuarie 2023.

„Grigorescu Ion – Ion Grigorescu. Vieți paralele (O retrospectivă)”  suprinde multiplele fațete ale artistului și omului Ion Grigorescu și reprezintă o imersiune în provocatoarea operă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali din România.

MNAC marchează ultima săptămână a retrospectivei printr-o proiecție inedită ce va putea fi văzută în cadrul expoziției – un dialog în mișcare dintre Ion Grigorescu și Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

ion grigorescu, o singură cameră, 1980

Ion Grigorescu, „O singură cameră”, 1980

Incomode și complexe, lucrările lui Ion Grigorescu acoperă mai mult de cinci decenii de activitate și relevă un traseu biografic aflat constant în răspăr cu normele ideologice. Expansiv și modest în același timp, aflat într-o continuă chestionare de sine, rebel față de sistem și în egală măsură fascinat de detaliile vieții domestice și de dimensiunea spirituală a existenței, Ion Grigorescu a lucrat cu majoritatea mediilor de exprimare artistică: pictură, fotografie, video, sculptură, performance, generând un corpus impresionant de lucrări.

De la obsesia pentru sexualitate și exploatarea artistică a propriului corp ca o critică la adresa cultului personalității dictatorului, până la pictura religioasă, de la înregistrarea fotografică a traumelor unui oraș aflat în perpetuă schimbare până la desenele vegetale, artistul și-a documentat, fără constrângeri, salturile între istoria publică și cea privată, alternativă.

Foto: Grigorescu Ion – Ion Grigorescu. Vieți Paralele (O Retrospectivă), MNAC, 09.12.2021 – 29.01.2023, vedere din expoziție, foto © Serioja Bocsok / MNAC