Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ultimele picturi din colecţia Paul Allen ar putea fi vândute la Christie’s pentru 30 de milioane de dolari/ FOTO
christies paul allen collection early blossom, david hockney

Ultimele picturi din colecţia Paul Allen ar putea fi vândute la Christie’s pentru 30 de milioane de dolari/ FOTO

Anul trecut, colecţia de artă a co-fondatorului Microsoft Paul Allen a adus un record de 1,6 miliarde de dolari din două licitaţii.

Un ultim grup de picturi din colecția lui Paul Allen va fi scos la licitație în mai, la Christie’s New York, la șase luni după ce primele două vânzări, din noiembrie, au totalizat 1,6 miliarde de dolari (inclusiv taxe) devenind cea mai valoroasă colecție de artă vândută vreodată la licitație.

Cele șapte tablouri vor fi vândute ca parte a sesiunii dedicată artei secolului XX în timpul săptămânii de primăvară Christie’s de la New York și se așteaptă să aducă în total peste 30 de milioane de dolari.

Selecția include trei picturi de David Hockney, trei de Georgia O’Keeffe și una de Edward Hopper.

Allen, admirator al operei Georgiei O’Keeffe

„White Calico Rose” (1930) de Georgia O’Keeffe ar putea fi vândută pentru 8 milioane de dolari, în timp ce pictura ei „On the Old Santa Fe Road” (1930-1931) se estimează că va atinge 6 milioane de dolari. De asemenea, se estimează că „Black Iris VI” (1936) ar putea fi cumpărată cu până la 7 milioane de dolari.

Allen, care a murit în 2018, era un admirator al operelor lui O’Keeffe. În 2000, el a cumpărat fosta ei casă Sol y Sombra și terenul său de 20 de acri din Santa Fe, New Mexico, pentru 12,5 milioane de dolari. Casa a fost repusă pe piață în 2021 pentru 22,6 milioane de dolari, deși prețul cerut de atunci a fost redus la 15 milioane de dolari.

„The Gate” de Hockney (2000) ar putea să fie licitat până la 8 milioane de dolari și „Early Blossom, Woldgate” (2009) pentru 7 milioane de dolari. „Felled Trees” (2008), pictat tot de Hockney se estimează că va aduce până la 6 milioane de dolari.

coast guard cove edward hopper

„Coast Guard Cove”, Edward Hopper

Acuarela marină „Coast Guard Cove” (1929) a lui Hopper este de așteptat să se vândă între 600.000 și 800.000 de dolari (se vindea anterior cu puțin peste 1 milion de dolari, cu taxe, la Sotheby’s în 2014).

Anul trecut, Christie’s a vândut 155 de lucrări din colecția lui Allen într-o licitație de seară și o vânzare de zi, care au totalizat 1,62 miliarde de dolari și au stabilit 27 de noi recorduri de licitație, inclusiv pentru artiștii canonici Georges Seurat, Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin și Gustav Klimt.

În timpul acelor vânzări din noiembrie, „White Rose cu Larkspur No. I” (1887-86) de O’Keeffe a obținut 26,7 milioane dolari (inclusiv taxe) iar „Winter Timber” (2009) al lui Hockney a obținut 23,3 milioane de dolari (cu taxe). Colecția Allen a doborât recordul pentru cea mai valoroasă colecție de artă vândută la licitație, la doar câteva luni după ce colecția Lindei și a lui Harry Macklowe s-a vândut pentru 922,2 milioane de dolari, în două sesiuni la Sotheby’s New York.

Cele șapte picturi vor fi ultimele lucrări de artă din colecția lui Allen care vor fi lansate pe piață, a spus un purtător de cuvânt al Christie’s. Ca și în cazul vânzărilor din noiembrie, moștenitorii lui Allen vor dona veniturile către cauze sociale conform dorințelor sale, a spus purtătorul de cuvânt, deși organizații de caritate sau cauze specifice nu au fost dezvăluite.

Foto credit: „Early Blossom, Woldgate”, David Hockney, Christie’s