Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția de artă a lui Paul Allen, total de 1,6 miliarde de dolari
canal du loing à saint mammès, alfred sisley, christies, curatorial.ro

Colecția de artă a lui Paul Allen, total de 1,6 miliarde de dolari

Colecția de artă a lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, a fost vândută pe 9 și 10 noiembrie, la Christie’s New York, pentru un total de 1,6 miliarde de dolari, stabilind un record mondial.

Prima seară a licitației a cuprins 60 de loturi. Toate au fost adjudecate, pentru un total de 1,5 miliarde de dolari, cu taxe.

Cele mai valoroase loturi au fost „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)”, de Georges Seurat, și „La Montagne Sainte-Victoire”, de Paul Cézanne. Ele au fost vândute pentru sume record de 149,2 milioane de dolari, respectiv 137,7 milioane de dolari. În total, în acea seară au fost stabilite 20 de recorduri de artist.

Aproximativ o sută de lucrări au fost vândute în a doua seară dedicată licitației colecției pentru un total de 116 milioane de dolari.

Între acestea s-au aflat „Canal du Loing à Saint-Mammès”, de Alfred Sisley (foto), vândută pentru 646.600 de dolari, „Statue”, de Joan Miro, pentru 1,5 milioane de dolari, „Abstraktes Bild”, de Gerhard Richter, pentru 3,9 milioane de dolari, „Swedish Landscape”, de Man Ray, pentru 189.000 de dolari, și „Mitosis”, de Isamu Noguchi, pentru 907.200 de dolari.

„Colecția Paul G. Allen a atras zeci de mii de vizitatori în galeriile Christie’s din lume și a făcut acum istorie, stabilind un record ca cea mai valoroasă vândută vreodată”, a spus într-un comunicat Guillaume Cerutti, CEO al Christie’s.

Colecția a inclus 155 de capodopere din 500 de ani de istorie a artei. Toate au fost adjudecate.

Totalul obținut conferă setului titlul de „colecția vândută cel mai scump la o licitație”. A depășit totalul stabilit de colecția Macklowe, la începutul acestui an, la Sotheby’s – de 922 de milioane de dolari, care preluase titlul de la colecția Rockefeller, vândută la  Christie’s, în 2018, pentru 835 de milioane de dolari.