Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un autoportret semnat Frida Kahlo, așteptat să stabilească un record de licitație

Un autoportret semnat Frida Kahlo, așteptat să stabilească un record de licitație

Un autoportret semnat Frida Kahlo, în care soțul ei, artistul Diego Rivera, îi apare pictat în mijlocul frunții, este așteptat să stabilească un record la o licitație Sotheby’s.

„Diego y yo” (1949) a fost estimat de casa de licitații la 30 de milioane de dolari, fiind cea mai valoroasă lucrare de artă latino-americană scoasă vreodată la vânzare public.

Dacă va fi adjudecat contra unei sume apropiate de evaluare, va doborî recordul pentru un tablou al unui artist latino-american, deținut de o lucrare a lui Rivera, potrivit The Guardian.

Kahlo, considerată emblemă a artei moderne, transpune în acest tablou relația tumultuoasă cu Rivera, faimos artist mural, pe care l-a cunoscut în 1922, când ea avea 15 ani, iar el 36 de ani. S-au căsătorit în 1929, după ce s-au reîntâlnit cu un an înainte.

„Diego y yo” a fost creat într-o perioadă mai puțin bună a celui de-al doilea mariaj al lor, când Rivera avea o relație cu actrița María Félix, prietenă a Fridei Kahlo. Aventura lui a devenit un scandal public, ziarele vremii relatând că Rivera plănuia să se căsătorească cu Félix de îndată ce obținea al doilea divorț de Kahlo.

Tabloul va fi lotul central al vânzării de artă modernă de la Sotheby’s New York din noiembrie și, înainte de asta, va fi expus la Londra, între 22 și 25 octombrie.

Cel mai recent, autoportretul a fost vândut la aceeași casă de licitație, în 1990. Atunci a fost adjudecat contra unei sume de 1,4 milioane de dolari, iar Kahlo a devenit primul artist latino-american vândut pentru mai mult de 1 milion de dolari la o licitație.

Recordul actual pentru o lucrare a ei este de 8 milioane de dolari, stabilit în 2016 pentru „Two Nudes in a Forest”. A fost record pentru un artist latino-american până în 2019, când „The Rivals” al lui Rivera a fost vândut la Christie’s pentru 9,76 de milioane de dolari.

Credit foto: FridaKahlo.org