Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un curator francez scoate la licitaţie colecţia sa de opere de Claude şi François-Xavier Lalanne şi va dona încasările către Musée d’Orsay
mar lalanne

Un curator francez scoate la licitaţie colecţia sa de opere de Claude şi François-Xavier Lalanne şi va dona încasările către Musée d’Orsay

Curatorul francez Daniel Marchesseau scoate la licitaţie colecţia sa de opere semnate de Claude şi François-Xavier Lalanne, iar încasările vor face parte din donaţia sa de 5,3 milioane de dolari pentru renovarea unei aripi a Musée d’Orsay, informează Artnet.

Colecţia de 18 sculpturi şi obiecte va fi vândută prin casa Sotheby’s.

Marchesseau este un veteran al lumii artelor plastice din Franţa şi a fost curator la Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris şi la Musée des Arts Décoratifs. Apoi, a fost director al Musée de la Vie Romantique.

El a fost prieten cu Claude şi François-Xavier Lalanne

Multe dintre operele pe care le deţine sunt prototipuri şi încasările din urma vânzării vor fi folosite pentru renovarea unui centru de cercetare şi de arhivă al Musée d’Orsay, spaţiu care va purta numele lui Marchesseau. Curatorul a mărturisit că a simţit că acest demers este „esenţial” pentru el.

I-a cunoscut pe cei doi artişti în 1972, când a mers în studioul lor pentru a scrie despre ei, în Les Nouvelles Littéraires. S-au întâlnit regulat, iar curatorul a continuat să îi promoveze.

Credit foto: Sotheby’s