Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un dialog excepțional între operele lui Claude Monet și Mark Rothko, la Muzeul impresionismului de la Giverny
monet rothko

Un dialog excepțional între operele lui Claude Monet și Mark Rothko, la Muzeul impresionismului de la Giverny

Un dialog excepțional între operele lui Claude Monet și Mark Rothko are loc la Muzeul impresionismului din Giverny, până la 3 iulie.

Cuprinzând picturi din ultima parte a creației impresionistului și culori enigmatice ale artistului american, expoziția „Monet/ Rothko” propune vizitatorului o experiență imersivă și rară, și îl invită la contemplare.

Monet și abstractul

Maestrul impresionismului a inspirat un număr important de artiști ai celei de-a două jumătăți a secolului XX. Recenta expoziție de la Musée de l’Orangerie a demnstrat-o perfect: „Nymphéas. L’abstraction américaine et le dernier Monet” (13 aprilie – 20 august 2018) permitea o punere în perspectivă a marilor picturi ale lui Monet cu cele ale lui Ellsworth Kelly, dar și Jackson Pollock, Mark Rothko, Barnett Newman, Clyfford Still, Helen Frankenthaler, Morris Louis, Philip Guston, Joan Mitchell, Mark Tobey, Sam Francis și Jean-Paul Riopelle.

„Monet/ Rothko” propune un dialog inedit, la Giverny, între maestrul abstractului și referința absolută asupra impresionismului. Această viziune, această comparație a producției acestor doi mari artiști va evidenția puterea evocatoare a picturii lor.

Rothko, admirator inconștient al lui Monet

În timp ce Monet caută să redea instant un sentiment, Rothko încearcă o abordare mai intensă, în care contemplația extinde gândirea.

Dacă nu este mistic, pictura lui cufundă publicul în sine. A-i reuni pe Mark Rothko și Claude Monet este ca și cum ai invita privitorul la o experiență vizuală și senzorială. Ochii, dar mai ales percepția spațiului și timpului sunt supuse la o încercare artistică originală.

Expoziția propune apropierea între șase opere de Rothko și șase picturi de Monet.

musee des impressinnismes giverny

Formarea abstractului, așa cum l-a conceput Monet, va găsi astfel un ecou modern în Rothko. Acolo unde impresia trecătoare a momentului a fost obsesia lui Monet, Rothko desfășoară un tablou în care spațiul se diluează în timpul observației. Vertij sau contemplație, expoziția va permite publicul să găsească o altă percepție a abstracției și modernității.

Concepută și organizată de muzeul impresioniștilor Giverny, expoziția este prezentată în satul lui Monet, acolo unde a pictat celebrii săi Nuferi, și locul ideal pentru o întâlnire între operele sale și cele ale lui Rothko, admiratorul său inconștient.

Expoziția este deschisă în fiecare zi, de la ora 10.00 la 18.00.

Credit foto: Musée des impressionnismes Giverny

Claude Monet (1840-1926) – „Saule pleureur”, între 1920 și 1922

Mark Rothko (1903-1970) – „Light Red Over Black”, 1957