Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un exemplar al sculpturii „Gânditorul” de Rodin, adjudecat în licitaţie contra sumei de 10,7 milioane de euro
Ganditorul, Rodin

Un exemplar al sculpturii „Gânditorul” de Rodin, adjudecat în licitaţie contra sumei de 10,7 milioane de euro

Un exemplar turnat în bronz al operei „Gânditorul”, de Auguste Rodin, una dintre cele mai cunoscute lucrări din lumea artei, a fost adjudecat, pe 30 iunie, contra sumei de 10,7 milioane de euro, informează Reuters.

Estimările casei de licitaţii Christie’s erau între 9 şi 14 milioane de euro, în contextul în care preţul record de adjudecare a unui exemplar al „Gânditorului” este de 15,3 milioane de dolari (aproximativ 14, 6 milioane de euro), realizat în 2013, prin intermediul casei Sotheby’s.

Iniţial, „Gânditorul” s-a numit „Poetul”

Sculptura a fost creată de Rodin în 1880 şi avea o înălţime de 70 de centimetri. Trebuia să încununeze lucrarea „Porţile iadului” şi îl ilustra pe Dante.

Capodopera a fost prezentată individual pentru prima dată în 1888 şi de atunci a devenit lucrare de sine stătătoare.

Din 1904 au fost create variante mai mari ale „Gânditorului”, inclusiv cea care se găseşte la Muzeul Rodin din Paris. Acestea s-au dovedit a fi mai populare decât micuţa operă. Copia vândută pe 30 iunie are dimensiunile primei variante a sculpturii „Gânditorul”.