Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un film și o instalație de cocktailuri, noi lucrări Damir Očko, prezentate în Austria
.

Un film și o instalație de cocktailuri, noi lucrări Damir Očko, prezentate în Austria

Damir Očko, artist croat reprezentat de galeria bucureșteană Gaep, dezvăluie un corp nou de lucrări, printre care filmul „The Dawn Chorus” (2023) și o amplă instalație compusă din sculpturi în formă de cocktailuri, în expoziția sa personală deschisă recent la Kunsthalle Krems (Austria).

Pornind de la un motiv simplu – ciripitul păsărilor la răsăritul soarelui, înfățișat în film ca sursă de inspirație pentru o întrunire himerică a comunității queer din Zagreb, din care artistul face parte -, „The Dawn Chorus” este o celebrare exuberantă a corpurilor queer, prin dans, voguing, drag și costume.

Același spirit festiv se regăsește în paharele de cocktail realizate din materiale neobișnuite, precum praf de pe ringul de dans, resturi de la petreceri și produse de machiaj – expresia unor amintiri personale prețioase pentru artist și a atitudinilor de dragoste și grijă din interiorul comunității. Instalația este intitulată „Spirits”.

Damir Očko (n. 1977, Zagreb) este unul dintre cei mai proeminenți artiști croați din generația sa. Este cunoscut pentru filmele sale elaborate și pentru expozițiile construite cu precizie. A fost protagonistul mai multor expoziții personale la nivel internațional, printre care: Human Scale (Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, 2019), Satellite 11. DICTA (Jeu de Paume, Paris, 2018), DICTA (CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux, 2018), Desire in Language (Galeria Națională din Praga, 2018), Damir Očko (DAZIBAO, Montreal, 2016), Studies on Shivering. The Third Degree (Pavilionul Croației la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, 2015), Studies on Shivering (Künstlerhaus KM -, Graz, 2014) și Kingdom of Glottis (Palais de Tokyo, Paris, 2012). Este câștigătorul Premiului HT pentru Artă Contemporană din Croația în 2019. Lucrări ale sale se regăsesc în colecții instituționale precum MUDAM Luxembourg, FRAC Le Plateau, Fondation Louis Vuitton și CNAP Paris National Collection. Gaep a prezentat două expoziții personale ale lui Očko – „Pear Fate Meter” (2020) și „Repeat After Me” (2016), iar artistul a reprezentat în ultimul an galeria la târgurile internaționale de artă Art Paris și Art-o-rama de la Masilia.