Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un iconostas de secol XV reimaginat de Paula Rego, prezentat la National Gallery în vara anului viitor
paula rego, crivelli's garden, afiş, national gallery, curatorial

Un iconostas de secol XV reimaginat de Paula Rego, prezentat la National Gallery în vara anului viitor

Lucrarea artistei Paula Rego inspirată de un iconostas creat de Carlo Crivelli în secolul XV va fi prezentată la National Gallery, în perioada 20 iulie – 29 octombrie 2023.

Paula Rego, artistă portugheză cu numeroase distincţii oferite de către statul britanic, a primit o comandă, la începutul anilor 1990, din partea National Gallery, să realizeze o pictură murală. A rezultat „Crivelli’s Garden”, o operă inspirată de iconostasul lui Crivelli „La Madonna della Rondine”, pictat în 1490, care spune povestea femeilor din Biblie, Maria, Maria Magdalena, Ecaterina şi Dalila. Toate acestea se întâlnesc în lucrarea adaptată a Paulei Rego, înconjurate de pereţii acoperiţi cu plăci de ceramică în culorile albastru-alb, celebrele azulejos portugheze.

Personajele sunt inspirate de cunoştinţe ale artistei

Ilustrările acestor femei curajoase au la bază chipuri ale unor persoane apropiate Paulei Rego. Printre personajele lucrării sale se regăsesc inclusiv angajaţi ai National Gallery din acea perioadă. Expoziţia „Paula Rego: Crivelli’s Garden” arată atât pictura finală, cât şi desenele intermediare.

De altfel, evenimentul de la cunoscuta galerie londoneză dezvăluie spiritul unei mari artiste în perioada sa de rezidenţă.

Credit foto: National Gallery