Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou muzeu în Paris

Un nou muzeu în Paris

În urma cu o săptămână s-a deschis un nou muzeu, spectaculos, la Paris, într-unul dintre cele mai impozante palate pariziene, în Place de la Concorde – celebrul Hotel de la Marine, opera lui Jacques-Ange Gabriel, arhitectul șef al lui Ludovic al XV-lea, după cum informează sortirparis.com.

Adăpostind timp de 200 de ani sediul Marinei Franceze, funcționând parțial și ca depozit de stat al Franței pentru mobilier, tapiserie și arte decorative, palatul cunoaște recent o restaurare impresionantă de 150 milioane de euro, care a durat 4 ani și care a redat minuțios splendoarea epocilor Rococo, Ancien Regime și Neoclasic în timpul cărora a fost construit sau reamenajat.

Loc istoric – însângerat sau jubilator – palatul care a găzduit multe evenimente marcante ale Franței – de la semnarea actului de deces al Mariei Antoinette (ghilotinată în Place de la Concorde) marcând finalul monarhiei franceze, a actului de abolire al sclaviei în Franța sau la celebrarea balului de Încoronare Imperială a lui Napoleon și Josephina a devenit acum un muzeu al arhitecturii interioare și artelor ambientale ale acestor epoci de glorie artistică franceză.

Pe lângă sutele de piese proprii, noul muzeu beneficiază în expunerea sa și de piese de la Luvru, Versailles, Musee des Arts Décoratifs, etc. O aripă somptuoasă a muzeului adăpostește o parte din colecția Al-Thani (familia domnitoare a Qatarului).

 

Citiţi integral: https://www.sortiraparis.com/arts-culture/exposure/articles/206542-hotel-de-la-marine-is-opening/lang/en

Credit foto: https://www.sortiraparis.com/