Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un peisaj de Francis Bacon dedicat unui fost iubit, la vânzare după două decenii
francis bacon, landscape near malabata, tangier

Un peisaj de Francis Bacon dedicat unui fost iubit, la vânzare după două decenii

„Landscape near Malabata, Tangier” (1963), un omagiu adus de Francis Bacon lui Peter Lacy, cu care artistul a avut o relație pasională mai mulți ani și adesea abuzivă, este scos la vânzare, în martie, la Christie’s Londra.

Estimat la 15 milioane – 20 milioane de lire sterline, tabloul a fost pictat în capitala britanică, la doar un an după ce Lacy a murit în Tanger, la vârsta de 46 de ani.

Lucrarea s-a aflat în aceeași colecție mai bine de două decenii. Când a fost vândut la licitație, la Sotheby’s New York, pentru 517.000 de dolari în 1985, a devenit cel mai scump tablou Francis Bacon vândut vreodată. În prezent, recordul de licitație al unei lucrări de Bacon este deținut de „Three Studies of Lucian Freud” (1969), vândut la Christie’s New York pentru 142,4 milioane de dolari în 2013.

Inițial, peisajul lui Bacon a fost vândut de Marlborough Gallery în 1963 și, potrivit Christie’s, a fost prezentat în 32 de expoziții în 27 de orașe din întreaga lume, inclusiv în retrospectiva din 1971 – 1972 de la Grand Palais din Paris și în expoziția „Francis Bacon: Man and Beast” din 2022.

Acum, tabloul va fi expus, după Christie’s New York, la galeria din Londra a casei de licitații, între 1 și 7 martie.

În aceeași licitație sunt incluse lucrări de Claude Monet și René Magritte, care vor fi scoase la vânzare după mai bine de 40 de ani, dar și o operă timpurie a lui David Hockney.