Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret al Dorei Maar, iubită a lui Pablo Picasso, licitat în premieră în Asia
dora maar, pablo picasso

Un portret al Dorei Maar, iubită a lui Pablo Picasso, licitat în premieră în Asia

„Dora Maar”, portret realizat de Pablo Picasso în 1939, va fi licitat la Hong Kong la finalul lunii aprilie și este estimat la 17,6 milioane de dolari. Este prima dată când un portret al fotografei cu care artistul a avut o relație mai mulți ani este vândut în Asia.

Portretul este în mod special atrăgător și neobișnuit în eleganța sa calmă, având în vedere că multe dintre portretele Dorei Maar create de Picasso îi prezintă fața fracturată cubist, explică Sotheby’s.

„Dora Maar” va fi licitat în Hong Kong, pe 27 aprilie, alături de o selecție de lucrări din perioada modernă create de unii ca Chen Yifei, Wu Guanzhong, Chu Teh-Chun și Zao Wou-Ki.

Pablo Picasso și Dora Maar

Povestea de dragoste dintre Pablo Picasso și Dora Maar este, fără îndoială, una dintre cele mai zbuciumate ale istoriei artei secolului 20.

Relația lor era un parteneriat de schimb intelectual, precum și pasiune, iar influența ei asupra artistului a rezultat în unele dintre cele mai cunoscute portrete create de el de-a lungul carierei.

Picasso a întâlnit-o pe Maar, fotograf suprarealist, la începutul anului 1936 și a fost imediat atras de ea, din punct de vedere fizic și intelectual.

Deși căsătorit cu Olga Khokhlova și într-o relație cu Marie-Thérèse Walter, la acel moment Picasso a început povestea de dragoste cu Maar. Spre deosebire de Walter, Maar era artistă, vorbea limba maternă a lui Picasso, spaniola, și îi împărtășea viziunile politice și intelectuale.

Relația lor a durat până în 1943. Ea a realizat, între altele, un foto-documentar despre „Guernica”.

„Dora Maar” aparține unui mic grup de uleiuri pe carton pictate în perioada 27 – 29 martie 1939. Cel mai recent, tabloul a fost oferit la licitație în 1988.