Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Monet în valoare de 110 milioane de dolari, ținta activiștilor de mediu din Germania
monet, potsdam, letzte generation

Un tablou de Monet în valoare de 110 milioane de dolari, ținta activiștilor de mediu din Germania

Un tablou de Claude Monet împrumutat Muzeului Barberini din Potsdam a fost ținta activiștilor de mediu din Germania, pe 23 octombrie, când a fost acoperit cu piure într-o acțiune de protest similară celor care au loc de câteva luni în Marea Britanie și Italia.

„Meules” (1890) a fost cumpărat la o licitație, în 2019, de colecționarul Hasso Plattner pentru 110,7 milioane de dolari. El se află acum împrumutat Muzeului Barberini, instituție din Potsdam unde lucrări din colecția lui Plattner au putut fi admirate de la deschiderea spațiului, în 2017.

Gruparea activistă Letzte Generation care a organizat protestul a transmis ulterior într-un comunicat că pictura nu a fost deteriorată în acțiunea sa, „spre deosebire de suferințele nemărginie pe care inundațiile, furtunile și seceta ni le provoacă astăzi ca prevestitori ai catastrofei iminente”.

Muzeul Barberini a confirmat pe rețelele de socializare că „Meules” nu a fost avariată, deoarece pânza era acoperită cu un geam. Muzeul urmează să o readucă în expoziție pe 26 octombrie.

Natura idilică prezentată de Monet vs. pericolele la care peisajele sunt supuse azi

Activiștii germani au spus presei că protestul avea ca obiectiv sublinierea contrastului dintre natura idilică prezentată de Monet și pericolele la care astfel de peisaje sunt supuse în zilele noastre.

Aimée van Baalen, purtător de cuvânt al grupului, a declarat într-un comunicat preluat de artnews.com: „Monet a iubit natura și i-a captat frumusețea unică și fragilă în lucrările lui. Cum se face că unii se tem mai mult de distrugerea uneia dintre aceste imagini ale realității decât de distrugerea lumii în sine, magia căreia a fost admirată atât de mult de Monet?”.

În înregistrarea acțiunii poate fi văzut cum doi protestatari au aruncat două cutii cu piure peste tablou și și-au lipit palmele de peretele pe care se afla lucrarea.

Acțiunea similară celor întreprinse în Regatul Unit de Just Stop Oil nu este prima a Letzte Generation în Germania. Organizația a vizat anterior picturi de Lucas Cranach the Elder și Rafael la muzee din Berlin și Dresda.

Credit foto: Letzte Generation