Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Universul lui Salvador Dalí”, prelungită până la 1 septembrie
universul lui dali, arcub, curatorial.ro

„Universul lui Salvador Dalí”, prelungită până la 1 septembrie

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” deschisă la Arcub Gabroveni va putea fi vizitată până la 1 septembrie, au anunțat organizatorii, decizia de a prelungi perioada de vizionare fiind luată în urma interesului crescut manifestat de public.

Programată inițial pentru perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, expoziția organizată de Primăria Capitalei prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Hadran Events, oferă șansa de a explora profunzimile și excentricitățile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz și sticlă, litografii, gravuri, ilustrații de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre prețioase, mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist.

Expoziția, cu mai mult de 170 de lucrări originale – grafică, gravură, sculptură, miniaturi din aur și mobilier suprarealist -, a fost vizitată până în prezent de mai mult de 50.000 de persoane.

Obiectele expuse fac parte din colecția lui Beniamino Levi ce conține lucrări semnate de Salvador Dalí (1904 – 1989). Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și reunește cele mai multe lucrări originale din Europa ale spaniolului.

Un alt segment deosebit al expoziției îl reprezintă experiența de realitate virtuală de puțin peste 8 minute realizată pornind de la lumea lui Dalí.

Exponate prețioase

Pot fi admirate celebrele „ceasuri moi”, reinterpretări ale feminității concretizate în sculpturi în bronz, precum „Venus girafă” și „Omagiu lui Terpsichore”, versiuni daliniene ale legendelor biblice, precum „Sfântul Gheorghe și dragonul” și lucrări ambigue, deformate, precum „Manechin indonezian” și „Premoniția sertarelor”.

Obiectele de artă expuse redau o parte din personalitatea excentricului Salvador Dalí și interesele lui multiple: religie, literatură, muzică, mitologie, filozofie, precum și relația profundă cu soția sa, Gala. Seriile de ilustrații „Poeme secrete”, „Moise și monoteismul”, „Bestiarul lui La Fontaine”, „După 50 de ani de suprarealism”, „Cucerirea cosmosului” și „Fantasme și obiecte ale viitorului” ilustrează vasta cultură a celebrului artist, precum și maniera sa unică de a explica și transpune realități din propria viață.

alice în Țara minunilor, universul lui dali, curatorial.ro

Alice în Țara Minunilor (c) curatorial.ro

Sculpturile-bijuterii din expoziție demonstrează, în același timp, fascinația lui Dalí pentru metale prețioase și imensa lui creativitate și inspirație: „Alice în Țara Minunilor”, „Îngerul triumfător”, „Unicorn” reiterează obsesiile artistului într-o îmbinare armonioasă a aurului cu pietre prețioase și simboluri daliniene.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la Arcub – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00. În perioada 1 – 6 mai, pe parcursul zilelor libere legale și al sărbătorilor pascale, expoziția rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat. Biletele pot fi achiziționate, la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.