Un tablou Van Gogh furat în timpul pandemiei, recuperat
Detectivul de artă olandez Arthur Brand a recuperat un tablou al lui Vincent van Gogh cu valoare estimată la 3 – 6 milioane de euro care a fost furat dintr-un muzeu în timpul lockdown-ului impus în contextul pandemiei de Covid-19 , în urmă cu trei ani și jumătate.
Anunțul a fost făcut de poliția olandeză, potrivit The Guardian.
Arthur Brand a intrat în posesia tabloului dispărut, „The Parsonage Garden at Nuenen in Spring” (1884), la începutul acestei săptămâni, la domiciliul său din Amsterdam. I-a fost livrat într-o pungă din plastic, înfășurat într-o folie și pus într-o husă de pernă.
Brand este cunoscut drept „Indiana Jones al lumii artei” pentru că a dat de urma mai multor opere de artă pierdute.
„Arthur Brand, în cooperare cu poliția olandeză, a rezolvat această problemă”, a confirmat Richard Bronswijk, de la unitatea de combatere a infracțiunilor artistice a poliției olandeze. „Acesta este cu siguranță cel adevărat, nu există niciun dubiu în această privință”.
Brand a declarat pentru AFP că apelurile sale frecvente și ale poliției olandeze de a restitui opera de artă furată au dat în cele din urmă roade atunci când un bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru propria sa siguranță, i-a înmânat lui tabloul.
Tabloul a fost sustras din Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam, pe 30 martie 2020, într-un jaf care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
În urma analizării înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere, în aprilie 2021, poliția a arestat pentru furt un bărbat numit în presa olandeză Nils M. Ulterior, el a fost condamnat la opt ani de închisoare. În plus, a fost condamnat – separat – pentru furtul unei alte capodopere – „Two Laughing Boys”, de Frans Hals.
Van Gogh, garanție pentru reducerea sentinței
„După câteva luni, am aflat de la o sursă din lumea infracțională care cumpărase tabloul de Van Gogh”, a declarat Brand, care și-a câștigat faima pentru recuperările sale remarcabile de artă furată, inclusiv statuile de bronz „Hitler’s Horses”, un tablou de Picasso și un inel care i-a aparținut lui Oscar Wilde.
Acest bărbat, identificat de presa olandeză ca fiind Peter Roy K, se afla în spatele gratiilor pentru un caz separat care implica importul și exportul de cocaină pe scară largă, a spus Brand. K a vrut să folosească tabloul ca garanție pentru a negocia o reducere a sentinței sale.
Brand a confirmat identitatea lui Peter Roy K, subliniind că a declarat anterior că „nu se va face nicio înțelegere pentru o reducere a pedepsei”. Cu toate acestea, locul unde se află Van Gogh a rămas un mister până acum două săptămâni, când un bărbat l-a contactat pe Brand spunând că vrea să îl returneze.
După câteva negocieri, Arthur Brand l-a convins pe bărbat – care nu avea „nicio legătură cu furtul”, potrivit detectivului de artă – să înapoieze opera de artă.
„Bărbatul mi-a spus: «Vreau să returnez tabloul de Van Gogh. Mi-a provocat o durere de cap imensă»”, pentru că nu putea fi folosită ca monedă de schimb, a mai declarat Brand. „Într-o operațiune realizată în strânsă coordonare cu poliția olandeză, am recuperat tabloul”, a adăugat el.
Tabloul, care datează dintr-o perioadă relativ timpurie a carierei lui Van Gogh, înainte ca prolificul artist să se lanseze în picturile post-impresioniste care îl caracterizează, a fost restituit directorului Muzeului Groninger, de unde a fost împrumutat la Muzeul Singer Laren.
Tabloul lui Hals lipsește în continuare, dar Brand a declarat că speră ca și această pictură să fie returnată în curând.
Credit foto: Groninger Museum voor Stad en Lande