Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un teren dezafectat de la Muzeul de Artă Contemporană a Diasporei Africane din Brooklyn, transformat în grădină de sculpturi
bronzes full wall

Un teren dezafectat de la Muzeul de Artă Contemporană a Diasporei Africane din Brooklyn, transformat în grădină de sculpturi

Grădina Ubuntu de la Muzeul de Artă Contemporană a Diasporei Africane (MoCADA) a transformat un teren dezafectat într-un monument al personalităților iubite din Brooklyn.

Cu această ocazie a fost deschisă „Brooklyn Bronzes”, o serie de sculpturi permanente realizate de artistul și arhitectul Kholisile Dhliwayo, curatoriată de Amy Andrieux, care celebrează legendele vii ale Brooklynului – pilonii negri ai comunității care au contribuit în mod semnificativ  prin munca lor la artă și educație.

Fiecare sculptură este însoțită de un material audio cu vocea fiecărui omagiat, care documentează moștenirea, bucuria și rezistența lor.

Primele 20 de sculpturi au fost dezvăluite ca parte a seriei în curs de desfășurare, care va continua să se deruleze cu noi sculpturi în lunile și anii care vor urma.

„Brooklyn Bronze” este o odă adusă moștenirilor generative care au afirmat capacitatea de acțiune a comunităților de culoare din Brooklyn, aducând un omagiu liderilor și bătrânilor dintre noi, care prin munca lor hrănesc și protejează corpurile persoanelor de culoare, practicile culturale și sistemele de cunoaștere, afirmă artistul.

Sculpturile celebrează viețile personalităților marcante

În regatul Benin, sculpturile din bronz erau realizate pentru a celebra viețile unor figuri importante. Artizani pricepuți au dezvoltat turnarea bronzului în ceară pierdută în această parte a Africii de Vest încă din secolul al XIII-lea. Această formă de turnare a bronzului a transformat producția de sculptură pe continent și în întreaga lume.

Această grădină ocupă un loc important în inimile și mințile comunităților negre din Brooklyn.

„Prin instalarea bronzurilor din Brooklyn, îmbrățișăm și reînviem practicile ancestrale care celebrează și documentează contribuțiile liderilor și bătrânilor noștri. Creată prin intermediul proceselor de scanare tridimensională și de turnare în plastilină pierdută, această instalație aduce un omagiu creației Bronzurilor din Benin. În conformitate cu practicile culturale de narațiune orală din întreaga diasporă, instalația creează, de asemenea, oportunități de a auzi poveștile bătrânilor și liderilor pe care îi sărbătorim în propria lor voce”, spune artistul.

„Brooklyn Bronzes este un monument spațial și narativ oral al bucuriei, rezistenței, rezilienței și moștenirii avocaților negri, organizatorilor comunitari, artiștilor, educatorilor și liderilor spirituali. Angajamentul și moștenirea lor servesc drept memento că și noi suntem strămoșii viitorului”, adaugă Kholisile Dhliwayo.