Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un zid albastru pentru Ucraina – Proiect artistic special, la Musée de Bretagne
rennes, muzeu, expo ucraina 1

Un zid albastru pentru Ucraina – Proiect artistic special, la Musée de Bretagne

Un colectiv artistic francez a creat un proiect special în Musée de Bretagne în semn de sprijin pentru poporul ucrainean, cu afișe ale unor artiști din Ucraina, dar și polonezi.

Afișele acoperă, alături de desene și caricaturi, un zid de la intrarea în muzeul din Rennes.

Un zid albastru pentru Ucraina este felul în care membrii colectivului Pictoric au decis să intituleze demersul lor artistic. Toți artiștii sunt invitați să creeze la fața locului sau să lipească un afiș. Printre mesajele apărute se regăsesc furia, angoasa, dar și speranța.

Artiștii din Europa de Est, în focus

Ideea acestei acțiuni colective și participative de protest față de invazia rusă în Ucraina și de susținere a poporului ucrainean aparține graficianului Fañch Le Henaff, care a studiat în Polonia în anii 1980.

Din acest motiv, el s-a orientat spre artiștii din Europa de Est. „Cultura este un element vital pentru spirit, pentru a da speranță, pentru a transmite această cultură ucraineană. Pentru noi, ca artiști, Ucraina este deja în Europa”, a declarat el, citează Francetvinfo.fr.

„Pentru un muzeu este important să vorbească despre istorie, să concretizeze și să dea o dimensiune critică. Dar și să se poziționeze în mijlocul problemelor sociale și să arate că desenul poate deveni o armă”, a spus Céline Chanas, directoarea Musée de Bretagne.

În următoarele săptămâni, artiștii de oriunde sunt așteptați să completeze peretele-manifest.