Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  UNESCO promite în primă fază 10 milioane de dolari pentru reconstrucția sectorului artistic devastat al Ucrainei
kherson,,ukraine,12.09.2021.,kherson,regional,art,museum,named,after,oleksiy

UNESCO promite în primă fază 10 milioane de dolari pentru reconstrucția sectorului artistic devastat al Ucrainei

Directorul general al UNESCO a promis, în primă fază, mai mult de 10 milioane de dolari pentru eforturile de reconstrucție a peisajului artistic devastat al Ucrainei, în urma unui turneu efectuat săptămâna aceasta în țara aflată în conflict. Cu toate acestea, un nou raport al UNESCO a estimat la 6,9 miliarde de dolari suma necesară pentru reabilitarea corespunzătoare a culturii și patrimoniului ucrainean.

Audrey Azoulay a petrecut două zile vizitând orașele Kiev, Cernihiv și Odesa împreună cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, reafirmând „sprijinul organizației față de populație și pentru a avansa în reconstrucția sectorului cultural al țării”, a precizat UNESCO într-un comunicat, citat de artnews.com.

Planul cuprinzător de redresare al UNESCO a estimat costul „nevoilor pe termen scurt” (2023 – 2026) la 2,3 miliarde de dolari și al „nevoilor pe termen mediu și lung”” (2027 – 2033) la 4,6 miliarde de dolari.

„Se așteaptă ca etapa inițială să includă evaluarea și documentarea pagubelor, măsuri de urgență pentru bunurile culturale imobile și mobile (inclusiv îndepărtarea molozului), măsuri de stabilizare și conservare pentru bunurile culturale, gestionarea depozitării, planuri de pregătire și conservare imediată pentru a preveni alte pierderi și jafuri”, se arată în document.

Acesta adaugă: „Acest plan ar trebui să includă alinierea la standardele internaționale, o protecție juridică și o guvernanță sporită, dezvoltarea de protocoale și orientări pentru protejarea și recuperarea patrimoniului cultural și o arhitectură digitală cuprinzătoare pentru documentarea și gestionarea bunurilor culturale”.

Primele inițiative

Azoulay a împărtășit pe Twitter că organizația „mobilizează în prezent peste 10 milioane de dolari pentru a-și consolida răspunsul la urgența educațională din Ucraina”.

Printre inițiativele finanțate, a adăugat ea, se numără instruirea la fața locului în domeniul reconstrucției pentru arhitecții, restauratorii și urbaniștii ucraineni. Între timp, în orașul Cernihiv, situat în nordul țării, „UNESCO va dezvolta în acest an, împreună cu autoritățile locale, un proiect de reabilitare completă a centrului istoric, înscris pe lista preliminară a patrimoniului mondial al țării”.

UNESCO a ținut o listă permanent actualizată a siturilor culturale deteriorate de Rusia de la începutul invaziei, în februarie 2022.

La începutul acestui an, UNESCO a adăugat centrul istoric al orașului ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, pe lista sa de situri din patrimoniul mondial aflate în pericol – o decizie care oferă orașului Odesa un ajutor internațional suplimentar.