Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vânzarea portretului reginei Isabel de Borbón pictat de Velázquez, „suspendată temporar”
isabel de borbon, velazquez, sothebys

Vânzarea portretului reginei Isabel de Borbón pictat de Velázquez, „suspendată temporar”

Vânzarea portretului reginei Isabel de Borbón care ar fi putut stabili pe 1 februarie un record pentru o lucrare de Diego Velázquez, estimat să fie adjudecată contra unei sume mai mari de 35 de milioane de dolari, este suspendată momentan, a confirmat Sotheby’s.

La finalul anului, tabloul, care urma să fie scos la vânzare la New York, a apărut ca fiind retras din licitație, fără explicații.

Singurul lucru pe care casa de licitații l-a publicat atunci pe site-ul său cu privire la această operă de la începutul anilor 1630, cea mai importantă lucrare a lui Velázquez care a ieșit pe piață în ultima jumătate de secol, după portretul lui Juan de Pareja, era „ofertă închisă”.
Licitația din 1970 a portretului lui Juan de Pareja s-a oprit la 2,3 milioane de lire sterline și a triplat precedentul record mondial pentru orice pictură.

„Vânzătorii capodoperei «Portretul lui Isabel de Borbón» a lui Velázquez au decis, cu părere de rău, să suspende temporar procesul de vânzare, din cauza unor discuții în desfășurare între ei”, a precizat săptămâna aceasta Sotheby’s într-un scurt comunicat transmis în urma solicitării EFE. „Având în vedere entuziasmul cu care Velázquez a fost primit până acum, atât vânzătorii, cât și Sotheby’s speră să ofere acest tablou excepțional spre vânzare în viitorul apropiat”, a fost adăugat.

Inițial, portretul reginei Isabel de Borbón – care a fost expus la sediul Sotheby’s din Londra între 1 și 6 decembrie – părea că va stabili un record pentru o lucrare de Velázquez, deoarece cel mai mare preț obținut până acum de o operă a maestrului spaniol, 16,9 milioane de dolari, a fost obținut de portretul Sfintei Rufina, licitat la Sotheby’s Londra în 2007.

Foto: detaliu portret Isabel de Borbón (c) Sotheby’s