Vaticanul și Grecia au finalizat retunarea sculpturilor din Partenon. Piesele vor ajunge la Atena luna aceasta
Vaticanul și Grecia au finalizat acordul pentru returnarea a trei fragmente de sculptură din Partenon care se aflau în colecția Muzeelor Vaticanului de două secole, acesta fiind cel mai recent caz în care un muzeu occidental cedează în fața cererilor de restituire.
Vaticanul a calificat restituirea drept o „donație” ecumenică către arhiepiscopul creștin ortodox al Atenei și al întregii Grecii, și nu neapărat un transfer de la stat la stat. Dar, cu toate acestea, acțiunea pune presiune asupra British Museum pentru a încheia un acord cu Grecia cu privire la soarta colecției sale mult mai mari de sculpturi din Partenon.
Șeful orașului-stat Vatican, cardinalul Fernando Vergez, a semnat un acord de punere în aplicare a „donației” în timpul unei ceremonii private a Muzeelor Vaticanului cu ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, și cu un reprezentant al arhiepiscopului creștin ortodox al Atenei și al întregii Grecii, Ieronymos al II-lea.
O inițiativă ce creează un precedent
Trimisul, părintele Emmanuel Papamikroulis, a declarat pentru The Associated Press că Biserica Ortodoxă Greacă și arhiepiscopul îi sunt recunoscători Papei Francisc pentru acest acord.
„A avut loc într-un moment dificil pentru țara noastră și sperăm că va oferi un sentiment de mândrie și fericire. Sper ca această inițiativă să fie urmată de altele”, a declarat el. „Această inițiativă ajută la vindecarea rănilor din trecut și demonstrează că atunci când liderii creștini lucrează împreună, pot rezolva problemele într-un mod practic”, a adăugat Papamikroulis.
Este așteptat ca fragmentele să ajungă la Atena la sfârșitul acestei luni, iar pe 24 martie este planificată o ceremonie de primire a acestora.
În decembrie 2022, Papa Francisc a dispus ca sculpturile din marmură din Partenon deținute de Vatican să fie returnate Greciei – trei piese vechi de 2.500 de ani.
British Museum refuză de decenii să returneze colecția mare de sculpturi ale Partenonului, cunoscută și sub numele de Elgin Marbles, care a fost o parte centrală a muzeului începând din 1816. UNESCO a îndemnat Regatul Unit și Grecia să ajungă la o înțelegere.
Sculpturile au fost scoase din templul Partenonului din Atena la începutul secolului al XIX-lea de lordul Elgin, soldat și diplomat britanic. Ele au fost apoi cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în British Museum. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. La Muzeul Acropole, în urmă cu mai bine de zece ani, a fost construită Galeria Partenonului pentru a găzdui sculpturile. Astăzi, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor deținute la British Museum și în alte muzee străine.