Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vila Aurora din Italia ar putea intra, săptămâna viitoare, pe lista celor mai scumpe case din lume
caravaggio

Vila Aurora din Italia ar putea intra, săptămâna viitoare, pe lista celor mai scumpe case din lume

Vila respectivă adăposteşte singura pictură murală creată de Caravaggio şi este scoasă la licitaţie pe 18 ianuarie, informează The Guardian.

Preţul de pornire este de 471 de milioane de euro, iar opera lui Caravaggio, deşi este “piesa de rezistenţă” a tranzacţiei, nu este singurul element care creşte valoarea imobilului. Acesta este construit pe un teren unde, la un moment dat, a existat casa lui Iulius Cezar. În grădină se regăseşte o sculptură de Michelangelo, iar câteva tavane sunt decorate cu fresce create de pictorul baroc Guercino.

Scara în spirală care duce la opera lui Caravaggio şi cele trei etaje de deasupra au fost proiectate de arhitectul Carlo Maderno, responsabil pentru faţada Bazilicii “Sfântul Petru”.

Pictura lui Caravaggio, de aproape 3 metri pătraţi, îi ilustrează pe Jupiter, Neptun şi Pluto

A fost comisionată de cardinalul Francesco Maria Del Monte, în secolul XVI, pentru a-i decora laboratorul de alchimie.

De altfel, Vila Aurora, care se află în centrul Romei, lângă Via Veneto, este tot ce a rămas din reşedinţa cardinalului.

Scoaterea la vânzare a vilei vine după o dispută legată de succesiune după moartea proprietarului, prinţul Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018. Spaţiul din clădire a adăpostit numeroase opere de valoare care au fost cumpărate de statul italian şi apoi, expuse la Muzeul Naţional Roman.

Potrivit The Guardian, pentru că vila face parte din patrimoniu, statul italian are drept de preempţiune, anume, când există un preţ stabilit, statul poate cumpăra proprietatea la această sumă.

Ce este clar e că viitorii proprietari va trebui să investească aproximativ 11 milioane de euro în restaurarea imobilului.

Vila Aurora a stat departe de traseul turiştilor din Roma. Până în 2019, clădirea şi grădinile puteau fi vizitate doar prin tur privat, cu programare, o dată pe lună.

Credit foto: Artefact/Alamy via The Guardian