Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Volume despre viața lui Van Gogh, desenele lui Leonardo sau marile scandaluri în pictură, la Gaudeamus
van gogh 1

Volume despre viața lui Van Gogh, desenele lui Leonardo sau marile scandaluri în pictură, la Gaudeamus

Viața lui Vincent van Gogh, văzută prin fotografii și picturi sau cele mai frumoase desene ale lui Leonardo pot fi descoperite sau revizitate în cărți care pot fi găsite la standul editurii Rao de la Târgul Gaudeamus.

„Pe urmele lui Van Gogh. Viața artistului, văzută prin fotografii și picturi” de Gloria Fossi

Vincent van Gogh a fost un artist cultivat, un cititor avid, foarte bine informat cu privire la mecanismele pieței de artă a vremurilor. Deși unele dintre operele sale au fost expuse la Paris, nimeni nu a mai mers pe urmele lui într-un mod atât de analitic și de poetic precum au făcut-o autorii acestei cărți în anul 1990.

Din acest volum reiese că drumul lui Van Gogh este alcătuit din iubire față de natură și de oameni, permanent construit, chiar periculos, pe căutarea nemiloasă în „interiorul” propriului sine.

Gloria Fossi, istoric de artă, scriitoare, jurnalistă, a studiat la Florența, Roma, în Franța și în Anglia. Este interesată de disciplinele comparate și de legăturile dintre artele figurative și literatură, a scris cărți ce au fost traduse în unsprezece limbi (printre acestea: Galleria degli Uffizi. Arte. Storia, collezioni; Il Nudo. Arte Eros Artificio; Il Ritratto. Gli artisti, i modelli, la memoria; Mari del Sud. Artisti ai tropici da Gauguin a Matisse). A îngrijit și a condus publicarea de opere ample, proiecte în care a implicat fotografi celebri și istorici de artă din toată lumea.

„Leonardo. Măiestria desenului”, de  Carlo Pedretti

Volumul conține numeroase imagini cu toate picturile și desenele considerate a fi cele mai frumoase, la modul absolut, realizate de Leonardo în decursul vieții sale.

leonardo

Pentru Leonardo, frumosul în natură poate fi reprezentat, prin intermediul picturii și al desenului, în funcție de două categorii fundamentale: peisajul și portretul. Desenele erau fie simple schițe, trasate rapid, dar cu o mână sigură, fie veritabile opere desăvârșite, destinate să marcheze pentru totdeauna cursul istoriei artei.

„Marile scandaluri din pictură” de Gérard Denizeau

scandaluri din pictura

În volumul „Marile scandaluri din pictură” sunt istorisite 50 de astfel de scandaluri care au supărat „lumea bună și academică”, scandaluri care îi vor uimi pe cititori și îi vor face să privească altfel spre operele de artă.

Târgul de Carte Gaudeamus este deschis zilnic, până duminică, între orele 10.00 și 20.00. Intrarea este liberă.