Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zeci de lucrări Wanda Mihuleac donate Muzeului de Artă Cluj, expuse în premieră
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, ilustraţie, Curatorial

Zeci de lucrări Wanda Mihuleac donate Muzeului de Artă Cluj, expuse în premieră

Aproximativ 40 de lucrări de grafică semnate Wanda Mihuleac donate de artistă Muzeului de Artă Cluj-Napoca vor fi expuse în premieră în perioada 25 aprilie – 19 mai, sub titlul „Ecologica”.

Vernisajul expoziției curatoriate de dr. Dan Breaz va avea loc în 25 aprilie, de la ora 18:00.

Wanda Mihuleac este un artist vizionar, deschizător de drumuri, fiind recunoscută pentru contribuția sa exemplară la fenomenul artistic contemporan. Lucrările prezentate pentru prima dată publicului la Cluj-Napoca în expoziția „Ecologica” dezvăluie caracterul sincron cu preocupările artiștilor europeni pentru arta cu mesaj ecologic, arta conceptuală și pentru vizualitatea experimentală post-grafică.

Prin demersul său artistic, Wanda Mihuleac se individualizeză și printr-o libertate de inovație care depășește tehnicile grafice tradiționale, dezvăluind o autentică sensibilitate contemporană. Atenția sa prospectivă prelucrează o mare varietate de direcții stilistice ale epocii sale, pe care le investighează potrivit unui filtru estetic inconfundabil.

Lucrările donate de Wanda Mihuleac muzeului clujean ilustrează atât preocuparea pentru o nouă perspectivă asupra sensului creativităţii artistice, cât şi pentru înţelegerea specificului acestei creativităţi prin relaţie cu propriile sale tradiţii.

Despre Wanda Mihuleac

Cariera artistică excepțională a artistei Wanda Mihuleac s-a desfășurat atât în țară, unde a studiat la Universitatea Națională de Artă din București între 1964 și 1970, cât și în străinătate, începând cu studiile sale de specialitate la Universitatea din Paris-1 Panthéon-Sorbonne, pe care le-a urmat între 1993 și 1994. Locuiește și creează în Franța începând cu 1988.

A debutat în anul 1970, într-o expoziție anuală de grafică. În perioada 1971 – 1975, Wanda Mihuleac a participat la saloane de grafică, expoziţii colective şi expoziţii de artă românească organizate la Bayreuth, Tokyo, Moscova, Bruxelles, Havana, Florida, Buenos-Aires, Bremen, Berlin, Roma, Copenhaga, New York, Bagdad, Florenţa sau Veneţia.

Wanda Mihuleac a expus între 1977 și 1985 alături de grupul Junij de la Jjubljana și, ca artiștii acestui grup, ea înțelege spațiul înconjurător drept matrice conceptuală și teren experimental, ceea ce o apropie de creațiile unora precum Christo, Luis Camnitzer și Nils Udo.
Mihuleac s-a impus în generația ei și prin soliditatea constructivă deosebită a imaginii, artista reuşind astfel să depăşească unele impasuri repetitiv-anacronice ale dialogului figurativ-abstract.
A reprezentat România la Bienala de la Paris din 1982 cu o instalație de mari dimensiuni intitulată „Proiect psihoecologic”.

Artista a organizat expoziții tematice care s-au făcut remarcate în peisajul cultural al anilor 1970-1980. La Atelier 35 a organizat primele evenimente expoziționale care tematizează explorări de factură conceptuală, cum a fost „Situație și concept” (1974), pentru ca, pe parcursul anilor 1980, să urmărească aceleași explorări în expoziții precum „Scrierea” (1980), „Starea proiectivă a desenului” (1981), „Spațiul-obiect” (1982) sau „Spațiul-oglindă” (1986). Prin acestea, Mihuleac a devenit una dintre primele exemple de artist-curator din România.

Pionierat în arta cu mesaj ecologic

Expoziția intitulată sugestiv „Ecologica” include 38 de lucrări de grafică, realizate în intervalul 1976 – 1989, donate de de artistă Muzeului de Artă Cluj-Napoca în anul 2023. Lucrările donate sintetizează o largă paletă de preocupări artistice specifice perioadei. În plan național, pe parcursul anilor 1970 asistăm la o deplasare a interesului unor artiști înspre spiritul științific al matematicii și spiritul teoretic al filosofiei, ceea ce constituie una dintre direcțiile conceptualismului din arta românească. În acest sens, demersul Wandei Mihuleac este relevant pentru interogarea datelor ontologice ale spațiului înconjurător, dar și pentru relația care se stabilește între acest spațiu potențial infinit și subiectivitatea creatoare. Astfel, devine evident rolul de pionierat pe care l-a jucat Wanda Mihuleac în domeniul artei cu mesaj ecologic. În plan național, opera artistei este esențială pentru întemeierea curentului conceptualist.

Aceleași serii de lucrări donate mai sunt semnificative și pentru tendințele artistice care au înnoit arta internațională în a doua jumătate a secolului XX, atât prin reinterpretarea mediului însuși prin care se exprimă o operă de artă, cât și prin capacitatea excepțională de formulare a unei concepții coerente și originale, referitoare la probleme sociale sau politice emblematice pentru momentul istoric traversat.

Filme din colecția Pompidou

Expoziția „Ecologica” include două filme realizate de Wanda Mihuleac, „Panta Rei” (1975) și „Reconstrucție de peisaj” (1978), care fac parte din colecția Centrului Pompidou. Celor treizeci și opt de lucrări li se alătură o instalație și o lucrare de pictură din colecția lui Flaviu Cicirean.

În selecția actualei expoziții, mesajul ecologic este exprimat prin titluri și imagini care prelucrează următoarele arii tematice: reconstrucții de peisaj, proiecte pentru o insulă, proiecte de peisaj și insule sau geometria secretă care se află în spatele imaginilor naturii. Lucrările donate Muzeului de Artă Cluj-Napoca sunt mărturii prețioase ale preocupărilor artistei Wanda Mihuleac, încă de la mijlocul anilor ’70, cu privire la raporturile semantice dintre concepte precum spațiu, timp, memorie, locuire și peisaj.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în 19 mai 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.