Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Bucureștiului – Expoziții de fotografie și pictură, dans și concerte
bucurești, o stratigrafie în hărți și planuri

Zilele Bucureștiului – Expoziții de fotografie și pictură, dans și concerte

Împlinirea a 564 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului este marcată în perioada 20 – 24 septembrie prin mai multe evenimente culturale cu acces gratuit la ARCUB – Hanul Gabroveni, în Piaţa Festivalului Internaţional „George Enescu” şi în cadrul seriei Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană.

Din programul ediţiei Zilele Bucureştiului 2023 fac parte expoziţii documentare, de pictură şi fotografie, evenimente de dans şi un concert.

Expoziţia documentară 

„București. O stratigrafie în hărți și planuri” (foto) poate fi vizitată până pe 1 octombrie 2023, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în Sala Bolţilor.

Expoziţia documentară invită bucureştenii în Centrul istoric, în clădirea monument istoric a Hanului Gabroveni, să descopere povestea oraşului Bucureşti la mijlocul secolului 19, reconstruit prin intermediul planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D. „Veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară”, explică Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, care a curatoriat expoziţia de la ARCUB alături de Ştefan Huţanu, arhitect şi designer 3D.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit doar în perioada 20 – 24 septembrie, cu ocazia „Zilelor Bucureştiului”. Program: marţi – duminică, între orele 12:00 şi 20:00.

Expoziții de fotografie

Expozițiile de fotografie „Vremuri blurate” şi „Arhiva foto 1992-1993” pot fi vizitate până pe 1 octombrie 2023, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în Sala Librărie și Sala Arcelor.

Printre rarele ocazii de a (re)vedea Bucureştiul la începutul anilor ’90, expoziţiile de fotografie semnate de Dragoş Lumpan  prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru, realizate prin metoda clasică a developării filmului. Dacă lucrările expuse în „Vremuri blurate” aduc în prim plan fotografii realizate la începutul anului 1992, cu trecătorii de pe Bulevardul Magheru, în apropierea Teatrului Nottara, imaginile expoziţiei „Arhiva foto 1992-1993” formează un portret colectiv al României de acum 30 de ani, surprinzând o serie de evenimente sociale, politice şi culturale ale vremii.

Accesul e gratuit doar în perioada 20 – 24 septembrie.

Retrospectivă Samy Briss

Expoziția „Mémoires – Retrospectivă Samy Briss” este prezentată în perioada 23 septembrie – 12 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, la etaj, în sălile Coloanelor și Lipscani.

Cea mai mare expoziție retrospectivă din România a artistului israelian de origine română Samy Briss, „Mémoires” prezintă, în premieră la București, lucrări de pictură, sculptură, grafică din toate etapele de creaţie, inclusiv câteva dintre lucrările care trebuiau să facă parte din expoziţia interzisă în România în anul 1959. Ele sunt completate de repere de viaţă personală şi artistică, de asemenea, neeexpuse în România: fotografii din atelier, scrisori de la personalităţi importante ale lumii culturale internaţionale.

Expoziția a fost prezentată la începutul lunii la Muzeul Unirii din Iași.

Expoziție de pictură

„Alegorii galante”, expoziție de pictură, va fi deschisă între 23 septembrie și 12 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în sala Gabroveni de la etaj.

După ce a expus în Statele Unite, Europa, Liban şi Israel, artista de origine română Manuela Holban-Ioanid prezintă la București expoziţia solo „Alegorii galante”. De la personaje reale (Casanova, Saskia, Maria Antoaneta) la personaje fictive (Meninele lui Velasquez, Salomea, Herod) din lumea artei și din paginile istoriei, expoziţia creează o atmosferă de sărbătoare galantă, cu flair carnavalesc, în spatele căreia se ascund alte povești, alte realități, la care privitorul este invitat să le descopere.

„Alegorii galante” include lucrări expuse pentru prima dată, dar şi unele care au figurat în expoziţii organizate în România şi Israel în perioada 2022-2023.

Concert „Poveste din Bucureștiul de odinioară”

Concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” este programat pe 23 septembrie, pe scena Pieţei Festivalului Internațional „George Enescu”.

De la celebrele tangouri, piese foxtrot și swing ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica simfonică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în poveștile dintr-o lume aproape pierdută, uitată și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil.

Concertul prezintă muzică uşoară românească în interpretarea Mirunei Ionescu şi a lui Valentin Albeşteanu, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea „Ion Dumitrescu”, dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea, şi de Taraful de Oraş.

Noaptea Dansului și Străzi deschise

A doua ediție a evenimentului Noaptea Dansului este programat să aibă loc pe 23 septembrie, între orele 17:00 și 20:00, în cadrul programului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, în fața Muzeului Național de Istorie a României.

Cel de-al 21-lea weekend pietonal din seria „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” reunește și mai mult de 200 de dansatori de la peste 15 şcoli de dans care au pregătit trei ore de flash-mob-uri, community dance şi momente de interacțiune cu trecătorii.