Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Bucureștiului, la Muzeul Municipiului București – Expoziție foto, ghidaje gratuite și explorare urbană
bucharest,,romania, ,july,27,,2019,:,bucharest,municipality,museum

Zilele Bucureștiului, la Muzeul Municipiului București – Expoziție foto, ghidaje gratuite și explorare urbană

Muzeul Municipiului București (MMB) propune, de Zilele Bucureștiului, mai multe conferințe, porți deschise pe șantier, atelier de explorare urbană, vernisajul unei expoziții de fotografie și ghidaje gratuite.

Conferințe despre istoria orașului

„București, orașul premierelor”, la Casa Filipescu-Cesianu: sâmbătă, 17 septembrie, ora 18:00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).

Conferința este susținută de Andreea Mâniceanu, muzeograf. Va fi o întâlnire dedicată celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului pentru prima dată în spațiul bucureștean. O poveste alcătuită din scurte secvențe despre întâmplări și oameni, despre case și străzi, despre repere și evenimente majore. O povestire ce îmbracă haina unei „istorii în date”, pentru a reconstitui imaginea unei Capitale aflată într-o continuă prefacere. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

„Costumul urban, oglinda societății bucureștene în secolele XVIII-XIX”: marți, 20 septembrie 2022, ora 18:00, la Palatul Suțu (bd Ion C. Brătianu 2).

Piese vestimentare din  secolele trecute ce fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București vor vorbi despre vechii locuitori ai orașului. Costumul este, prin compoziție, o artă integrată stilului din care face parte, la fel de bine ca și un monument, un tablou sau o piesă de mobilier. În dezvoltarea societății, suferind o uzură mai rapidă, costumul se schimbă cel mai repede, îmbrăcând funcții cum ar fi cea practică, funcția de comunicare și funcția estetică. Conferința e susținută de dr. Maria-Camelia Ene – șef Birou istorie Modernă și Contemporană – la Palatul Suțu. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Porți deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru va fi deschis publicului pe 20 septembrie 2022, între orele 10:00 și 13:00.

În ultimii doi ani, a fost cercetat complet interiorul bisericii unde au fost descoperite 117 de morminte de inhumație, plus 57 de reînhumări. Totodată, au fost identificate etapele de refaceri și reparații ale bisericii, elemente noi din structura arhitecturală a monumentului, plus alte descoperiri inedite, precum o lespede funerară și fragmente dintr-o piatră de moară folosită ca treaptă la intrarea în biserică, obiect care se leagă de ctitorul Bisericii, starostele breslei brutarilor, Manea Brutaru.

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia. Biserica Manea Brutaru este situată pe strada General Constantin Budișteanu, nr. 4-6, sector 1. Intrarea este liberă.

„Orașul deschis”, atelier pentru adolescenți

Atelierul interactiv de explorare urbană dedicat adolescenților este susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural și se va desfășura pe 17 septembrie, în intervalul orar 11:00 – 14:00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Această întâlnire își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată.

Categoria de vârstă: 14 – 18 ani. Număr de participanți: 20 adolescenți/ atelier. Înscrieri și detalii legate de program, la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro.

Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, în limita locurilor disponibile. Participarea este gratuită și se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea programului.

Teatrul Masca – Mărturii care nu trebuie uitate

Pe 20 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu, Sala Lapidarium, poate fi vizitată gratuit expoziţia „În apropierea sfinţilor. Frescele de la Văcăreşti după 40 de ani”, apoi are loc spectacolul de teatru documentar „O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)” ce aduce în prim plan, grație reprezentației Teatrului Masca, istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului „În apropierea Sfinților de la Văcărești – Fresce și Teatru”. Intrarea este liberă și se face pe baza unei rezervări la: office@masca.ro sau la numărul de telefon 0733.048.516

Vernisajul expoziției „Trecut-au anii 2022”

„Trecut-au anii 2022” continuă tradiția expozițiilor outdoor găzduite la începutul toamnei de Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București), expoziții de tipul „atunci și acum” cu fotografiile lui Andrei Bîrsan din anii ‘80 – ‘90 refăcute în zilele noastre de 30 fotografi ai Bucureștiului: Alexandru Iordan, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Bogdan A-Popei, Camelia Stan, Cora Bundur, Cristian Ivan, Cristian Malide, Daniel Mihai, Denise Fătulescu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Ioana Bănică, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Maria Burada, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Sabin Prodan, Sorin Panait.

Vernisajul e programat pentru 16 septembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu. Expoziția „Trecut-au anii 2022” este pe gardul muzeului și poate fi vizitată gratuit 24/24 până pe 15 octombrie. Ulterior, ea va fi prezentată și online, pe bucurestiulmeudrag.ro.

Ghidaje gratuite la șase muzee din structura MMB

Tururi ghidate vor avea loc, în regim gratuit, la Palatul Suțu, Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul „George Severeanu”, Muzeul „Victor Babeș” și Muzeul „Nicolae Minovici”.

Persoanele care doresc să participe au la dispoziție următoarele date și posibilități de înscriere:

Sâmbătă, 17 septembrie 2022 – Tur ghidat în incinta expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune”, de la Palatul Suțu, realizat de Angelica Iacob, șef secție Artă și curator al expoziției împreună cu Ana Arsinca, muzeograf. Ghidajele încep la orele 15.00, 16.00 și 17.00.

Vineri, 16 septembrie, între orele 15.00-18.00, ghidaje gratuite la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) – orele de începere a ghidajelor: 15.00, 16.00, 17.00.

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie, între orele 12.00-17.00, ghidaje gratuite la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) – cu accent pe povești inedite, personalități marcante, momente importante ale Bucureștiului trecut – orele de începere a ghidajelor: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00.

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie, între orele 14.00-17.00, ghidaje gratuite la Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă, nr. 26), dedicate istoriei primelor colecții arheologice bucureștene și fondării Muzeului Municipiului București. Orele de începere a ghidajelor: 14.00, 15.00, 16.00.

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie, orele 11.00-16.30, ghidaje gratuite la Muzeul Victor Babeș (str. Andrei Mureșanu nr. 14A), tema principală fiind rolul pe care l-a avut dr. Victor Babeș la modernizarea Capitalei.

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie, între orele 12.00-16.00, ghidaje gratuite la Muzeul Nicolae Minovici (str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) – cu accent pe implicarea medicului Nicolae Minovici în procesul modernizării Bucureștiului – orele de începere a ghidajelor: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00.

Toate aceste ghidaje se vor realiza numai pe bază de programare prin email la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, până pe 15 septembrie, ora 16.00; sau telefonic, la numărul 0722574897, în intervalul 10.00-16.00, de asemenea până pe 15 septembrie.

Program prelungit la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Programul Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu va fi prelungit pentru observații nocturne, pe 16 septembrie.

Accesul va fi posibil aici între orele 20:00 și 02:00.

Accesul va fi gratuit pe bază de programare prin email la relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro sau 0722521939 până pe 15 septembrie, ora 16.00. Observațiile vor avea loc doar în condiții meteorologice favorabile.