Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Bucureștiului – Trasee pietonale, concerte, expoziții și proiecte comunitare
zilele bucurestiului 2022

Zilele Bucureștiului – Trasee pietonale, concerte, expoziții și proiecte comunitare

Trasee pietonale, concerte, expoziții și proiecte comunitare sunt organizate pentru a marca Zilele Bucureştiului,  în weekendul 16 – 18 septembrie.

În 2022 se împlinesc 563 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Astfel, Primăria Capitalei prin ARCUB organizează: „Bucharest Jazz Festival” #9 (16 – 18 septembrie, Combinatul Fondului Plastic), expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” (16 septembrie – 22 octombrie, ARCUB – Hanul Gabroveni), „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” (17 – 18 septembrie, Calea Victoriei), „Dâmboviţa Delivery” (16 – 18 septembrie, Timpuri Noi – Mihai Bravu) și concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” (18 septembrie, Teatrul Odeon).

„Bucharest Jazz Festival” #9 

Zilele Bucureştiului debutează pe 16 septembrie cu deschiderea Bucharest Jazz Festival #9 la Combinatul Fondului Plastic. Singurul festival de jazz în aer liber din Capitală revine în agenda culturală a oraşului după doi ani de pauză cu o ediţie dedicată în întregime jazzului românesc.

Din lineup-ul Bucharest Jazz Festival 2022 fac parte Sorin Zlat, Ion Baciu Jr., Sorin Romanescu, Alex Man, Trigon, ZMEI3, Ramona Horvath şi Tony Lakatos , Puba Hromadka, Paul Weiner şi Nicolas Simion, Luiza Zan feat. Big Band Radio, dirijor Ionel Tudor, Eva Maria Gârlea & Robert Cozma, 7th SENSE, Three Fo(u)r Two.

„De la Vlad Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc”

Pentru cei pasionaţi de istorie, expoziţia „De la Vlad Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” se deschide pe 16 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni. Unul dintre cele mai ambiţioase şi curajoase proiecte expoziţionale private din ţara noastră, evenimentul de la ARCUB ilustrează istoria, cultura şi „romanitatea românilor” de-a lungul ultimelor cinci secole printr-o selecţie amplă de peste 350 de hărţi, cărţi vechi, documente istorice şi imagini rare, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată public. Exponatele fac parte din colecţiile Emilian Radu, unul dintre cei mai renumiţi şi pasionaţi colecţionari români de artă şi obiecte istorice.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, în intervalul orar 12:00 – 20:00, la ARCUB Gabroveni.

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” 

Cel de-al 17-lea weekend pietonal din seria „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” are loc în context aniversar. Pe 17 şi 18 septembrie, Calea Victoriei este deschisă doar pietonilor și aici vor avea loc și activităţi recreative şi evenimente artistice în aer liber.

„Dâmboviţa Delivery”

Ediţia din acest an a Dâmboviţa Delivery se desfăşoară în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti” în perioada 16 – 18 septembrie. Organizat de Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, proiectul valorifică Dâmboviţa ca arteră verde a Bucureştiului, pe care o transformă într-un spaţiu public în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate. Timp de trei zile, pe segmentul de râu Timpuri Noi – Mihai Bravu, „Dâmboviţa Delivery” recucereşte apa cu sporturi nautice și animă strada cu peste 30 de spectacole, ateliere și activități culturale și sportive pentru cei mari și cei mici.

Concert „Poveste din Bucureştiul de odinioară”

Atmosfera Micului Paris este evocată la prin concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” programat pe 18 septembrie, la Teatrul Odeon. De la celebrele tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil. Concertul prezintă muzică uşoară românească în interpretarea Mirunei Ionescu şi a lui Valentin Albeşteanu, acompaniaţi de Taraful de Oraş şi de tenorul Alin Stoica în calitate de invitat. Proiectul este organizat de Asociaţia ProCultArt alături de Teatrul Odeon.