Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  AfterLand – Artă și știință pentru Delta Dunării
a,beautiful,lake,in,danube,delta,,romania

AfterLand – Artă și știință pentru Delta Dunării

Arta și știința sunt îmbinate în proiectul de cercetare artistică „AfterLand”, care își dorește să sublinieze importanța conlucrării acestor două sfere concentrându-se pe sustenabilitatea ecologică și socială în Delta Dunării, unul dintre spațiile europene profund definite de ideea de confluență.

Prin intermediul unei cercetări, a unei expoziții artistice și al unui simpozion, proiectul va ajuta la consolidarea dialogului dintre disciplinele artistice, științifice și umaniste, pornind de la premisa că abordările transdisciplinare care includ arta pot atinge probleme complexe într-o manieră integrativă, necesară și mult mai dificil de realizat într-o paradigmă axată pe specializare și excludere categorică.

Cu o dimensiune internațională, proiectul pornește de la Delta Dunării pentru a identifica modurile în care arta și știința pot colabora pentru a crește sustenabilitatea socială și ecologică a zonelor de tip deltă din întreaga lume. Miza nu este doar conservarea și protejarea acestor spații, ci și raportarea la ele ca la niște pepiniere pentru consolidarea unei gândiri holistice, în care oamenii de știință și artiștii își pot canaliza împreună abilitățile.

Artiști internaționali în expoziție la București

„AfterLand” va reuni lucrări ale unor artiști internaționali care sunt deja specializați în creația interdisciplinară asociată ecologiei apei, într-o expoziție cu vernisajul în 4 iunie, găzduită la Rezidența9 din București până la 26 iunie. Pentru mulți dintre ei, acest proiect reprezintă prima oară când vor participa la un proiect cultural din România și vor fi expuși la noi în țară.

Clara Boj și Diego Diaz din Spania își folosesc practica artistică pentru a vorbi despre modul în care noile tehnologii umplu spațiile publice urbane și aduc în proiectul „AfterLand” experiența lor ca participanți în Mar Menor, într-o cercetare interdisciplinară aplecată asupra lagunei spaniole, un spațiu cu o biodiversitate unică și aflat într-o stare de deteriorare semnificativă, având astfel multe în comun cu Delta Dunării. Mark IJzerman este un artist olandez, câștigător al bursei Starts4water în anul 2022, a cărui practică este concentrată pe evoluția planetei în această eră profund marcată de activitatea umană. Sébastien Robert (Franța/Olanda) călătorește în jurul lumii înregistrând sunete amenințate cu dispariția, fie din pricina globalizării, a schimbărilor climatice, sau a oricărui alt impact uman. Floriama Cândea, din România, propune lucrări care explorează relațiile dintre specii, dintre natural și artificial – atât dintre om și natură, cât și dintre om și tehnologii, speculând asupra unui viitor sustenabil. Robertina Sebjanic vine din Slovenia, fiind unul dintre cei mai importanți actori europeni în proiecte culturale de ecologie a apei. Proiectele artistice ale Ioanei Vreme Moser (România, Germania) se află la confluența dintre comentariul socio-economic, electronică și știință, incluzând cercetări asupra unor computere fluidice.

Viziune asupra cercetării la nivel local și simpozion 

Proiectul va include și o scurtă excursie de cercetare în Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, în timpul căreia echipa va vizita laboratoarele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunării, la Tulcea, pentru a avea o viziune de ansamblu asupra cercetării la nivel local și pentru a pune bazele unor eventuale colaborări și schimburi de informații în viitor.

În încheierea proiectului, specialiști europeni în dezvoltarea structurală a proiectelor de artă, știință și tehnologie vor avea un schimb de idei și de practici cu artiștii invitați, în cadrul unui simpozion ce va avea loc în 9 iunie, tot la Rezidența9. Se vor întâlni reprezentanți ai Quo Artis, o organizație internațională cu sediul în Spania, dedicată promovării legăturilor dintre artă, științe, tehnologie și ecologie, Artshare – o organizație din Portugalia dedicată dezvoltării de procese, produse și servicii care îmbină practicile artistice și tehnologia și Obsolete Studio, o organizație din Franța dedicată transdisciplinarității, prin inițiative educaționale și proiecte de cercetare interdisciplinare.

„AfterLand” susține implicarea artiștilor în proiecte de cercetare, ca element esențial și mijloc de abordare a unor subiecte sensibile, oferind o platformă pentru a stimula reflecția asupra comportamentului uman și a modului în care acesta poate avea un impact asupra societății și a mediului înconjurător. Proiectul este organizat de Asociația Qolony – colonia pentru artă și știință și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Institutul Francez din România și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.