Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Artemis I – Lansarea celei mai puternice rachete NASA către Lună, amânată
artemis, nasa

Artemis I – Lansarea celei mai puternice rachete NASA către Lună, amânată

Lansarea celei mai puternice rachete NASA către Lună, un zbor-test al misiunii Artemis, cel mai a ambiţios demers al Administraţiei Naționale Aeronautice și Spațiale, a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Lansarea era planificată pe 29 august, la Kennedy Space Center din Florida, iar France-Presse a transmis că, în această perioadă, hotelurile din zona Cape Canaveral erau pline cu persoane care au venit să vadă acest eveniment. Zeci de mii de oameni, printre care şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, erau nerăbdătoare să fie martori la evenimentul istoric.

Data la care este programată o nouă tentativă de lansare este 2 septembrie și, în cazul unei alte amânări, 5 septembrie.

Misiunea Artemis I, NASA, Curatorial

Costul unei asemenea lansări este estimat la 4,1 miliarde de dolari, scrie AFP, iar o anulare ar avea efecte majore asupra programului Artemis.

Artemis, la 50 de ani de la misiunea Apollo

Misiunea Artemis vine la 50 de ani de la misiunea Apollo. După zborul-test, fără echipaj la bord, va fi trimis echipaj uman spre Lună şi, la final, Artemis III va include aselenizarea. O altă ţintă a programului este trimiterea de echipaj pe planeta Marte.

Într-o primă fază, capsula Orion, transportată de Sistemul de Lansare Spaţială (Space Launch System, SLS), va orbita în jurul Lunii, pentru a verifica dacă acest vehicul este sigur pentru echipaj uman. Acest echipaj va include, spun reprezentanţii NASA, prima femeie şi prima persoană de culoare care va păşi pe Lună.

Misiunea Artemis I de 42 de zile va fi înregistrată video integral, include  fotografii ale Lunii şi Terrei şi va trimite mici sateliţi care să analizeze suprafaţa selenară.

Credit foto: NASA