Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  NASA pregătește mega-racheta SLS pentru primul zbor, programat pe 29 august. Mielul Shaun, pasager în Artemis I
artemis, sls, nasa, curatorial

NASA pregătește mega-racheta SLS pentru primul zbor, programat pe 29 august. Mielul Shaun, pasager în Artemis I

Agenția spațială americană NASA a început pregătirea noii uriașe rachete lunare pentru primul zbor, programat pe 29 august.

Cunoscut ca Sistemul de Lansare Spaţială (Space Launch System, SLS), vehiculul misiunii Artemis I a fost mutat pe rampa 39B de la Kennedy Space Center din Florida.

Zborul inaugural va fi un test fără echipaj uman la bord, dar misiunile viitoare vor trimite astronauți din nou pe suprafața selenară, pentru prima dată în mai mult de 50 de ani.

SLS, cu o înălțime de aproximativ 100 de metri, a fost deplasat 6,7 kilometri, călătoria spre rampă încheindu-se în dimineața zilei de 17 august.

Lansarea de la finalul lunii va fi un moment cheie pentru NASA, care va marca în decembrie jumătate de secol de la Apollo 17, misiune care a însemnat cea mai recentă aselenizare.

NASA vede revenirea pe Lună ca mod de pregătire pentru amartizare, cu astronauți, undeva în anii 2030 sau curând după, relatează BBC.

Prima lansare cu echipaj uman, numită Artemis II, este programată pentru 2024, iar oficialii NASA speră ca prima aselenizare, Artemis 3, să aibă loc în 2025. Agenția spațială a promis ca această a treia misiune să cuprindă în echipaj prima femeie care va ajunge pe Lună.

În misiunea Artemis I sunt implicate și mai mult de zece țări europene.

Mielul Shaun, pasager Artemis I

Mielul Shaun a primit un loc în nava NASA care va porni în misiunea lunară. Animatorii de la Aardman au anunțat că faimosul personaj de desene animate se va afla la bordul misiunii Artemis I.

shaun, esa aardman, curatorial

ESA/ Aardman

Odată cu această misiune, jucăria Shaun va zbura la aproximativ 500.000 de kilometri de Pământ.

Ea se va afla în capsula Orion, dusă de SLS și controlată de la sol. Naveta va survola Luna, folosindu-se de gravitație pentru a câștiga viteză.

Credit foto: NASA