Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculpturile lui Jeff Koons, trimise pe Luna
jeff koons

Sculpturile lui Jeff Koons, trimise pe Luna

Cele 125 de sculpturi din oțel inoxidabil ale lui Jeff Koons au fost trimise pe Lună, după mai multe întârzieri, de la Cape Canaveral, la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida.

Inițiativa, cunoscută sub numele de „The Moon Phases Project”, a fost anunțată pentru prima dată în 2022 și se concentrează în jurul unei colecții de NFT-uri. Planul inițial prevedea ca lucrările fizice să aselenizeze în luna iulie a aceluiași an, iar NFT-urile să fie disponibile prin Pace Verso, platforma NFT a galeriei Pace.

După multe peripeții, a fost stabilit ca sculpturile „Luni” ale lui Jeff Koons să fie lansate la bordul unei rachete Falcon 9 într-un modul lunar, la 14 februarie.

„Modulul de aselenizare va transporta cele 125 de sculpturi în miniatură ale lui Koons, fiecare reprezentând o fază a Lunii și fiecare asociată cu persoane din diferite domenii și perioade de timp care au avut un impact semnificativ asupra vieții umane pe Pământ, precum Mozart, Galileo, Cleopatra și Leonardo da Vinci, pentru a numi doar câteva”, potrivit unui comunicat legat de proiect. „Aceste Luni vor fi primele opere de artă autorizate plasate pe Lună”.

Lansarea a fost amânată după ce oamenii de știință au observat o problemă cu propulsoarele rachetei, iar acum, dacă totul funcționează, ele ar urma să ajungă pe Luna în opt zile.

Racheta Falcon 9 este produsă de SpaceX, companie fondată de Elon Musk în 2002. Sculpturile fizice se aflau la bordul rachetei într-un modul de aselenizare cunoscut sub numele de Nova C (Odysseus). Modulul a fost dezvoltat de Intuitive Machines, o companie aerospațială privată americană, și este proiectat să se separe de racheta Falcon 9 după decolare.

Celelalte două componente ale Moon Phases Project – NFT-urile corespunzătoare și o versiune mai mare a fiecărei sculpturi lunare învelite în sticlă și denumite după personalități istorice – vor rămâne disponibile pentru colecționari.