Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Eclipsă de Soare parțial vizibilă în România
eclipsa soare, partial vizibila in romania, observatorul astronomic

Eclipsă de Soare parțial vizibilă în România

O eclipsă de Soare parțial vizibilă pe întreg teritoriul României va avea loc pe 25 octombrie 2022. Soarele va fi acoperit în proporție de 33 – 44%, iar zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale – filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar -, explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care atrag atenția cu privire la pericolul observării acestuia cu ochiul liber sau cu ochelari de soare.

Eclipsa va începe la momente diferite – cel mai devreme, în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu, în sud-est, la ora 12:28.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus, iar durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 de minute.

Pentru București, maximul eclipsei va fi înregistrat la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce în centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%. Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul astro-urseanu.ro.