Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ecologie și artă contemporană la malul Mării Negre – Nou mural monumental, în Eforie Sud
mural realizat de reinier landwehr si meri the zu

Ecologie și artă contemporană la malul Mării Negre – Nou mural monumental, în Eforie Sud

Lucrările realizate în proiectul „Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării)” din cadrul Eforie Colorat au fost expuse pe faleza din Eforie Sud, unde vor rămâne până la finalul lunii august.

În plus, artiștii Meri The Zu și Reinier Landwehr (RO, NL) au finalizat o nouă pictură murală monumentală pe peretele exterior al ecranului de proiecție al Cinemascop din oraș.

Eforie Colorat e un proiect green culture menit să ridice gradul de conștientizare cu privire la problemele ecologice specifice orașelor turistice din zonele de coastă.

Inspirat de noile direcții de dezvoltare promovate prioritar de Comisia Europeană, proiectul „Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării)” reunește cinci artiști care folosesc arta pentru a ilustra teme ecologice importante pentru lumea contemporană – Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu.

În lucrări, vorbesc despre gunoaiele care poluează apa, despre exploatarea turistică irațională, despre practici iresponsabile de vacanță și despre speciile pe cale de dispariție, alungate definitiv sau sufocate de vecinătatea cu oamenii.

Inițiativa „Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării)” este inspirată din idei ale curentului New European Bauhaus, care propune o tranziție spre ecologie, cu schimbări la toate nivelurile, în modelele de afaceri, schimbări de tehnologie, standarde mai ridicate de mediu, dar și schimbări comportamentale – atât în ​​producție, cât și în consum.

„Noul Bauhaus European este despre creativitate, sustenabilitate și comunitate. Orice demers creativ are nevoie de resurse pentru a prinde viață și de un public interesat căruia să i se adreseze. Conceptul Bauhaus înseamnă mai mult decât construirea de case – înseamnă construirea unui stil de viață prin artă. De la Walter Gropius și școala sa de artă, până la cei care au răspândit ideile Bauhaus, vedem cum arta și educația artistică ne îmbunătățesc viața. Proiectele de la Eforie valorifică creativitatea și resursele artiștilor și le pun în folosul comunității, promovând idei care aduc bunăstare personală și socială”, spune Ioana Marinescu, curatoarea proiectului.

lucrare meri the zu expusa la eforie sud credit foto ruxandra lipan

Lucrare a artistei Meri The Zu expusă la Eforie Sud (c) Ruxandra Lipan

Ce spun artiștii

„Acest tip de proiecte este întotdeauna benefic. Cât de productive vor fi ele, nu putem măsura exact, nici imediat. Dar probabil că pot avea efecte, măcar în mintea unui copil care se lovește pentru prima oară cu astfel de imagini, cu mesaje care au potențialul de a aduce o influență benefică. Eforie Sud are nevoie de asemenea evenimente, ca orice alt loc din România, care nu strălucește nici la ocrotirea mediului, nici la atenția acordată artei contemporane”, este de părere Adrian Preda.

Irina Maria Iliescu susține: „Eforie Colorat acoperă exact ce lipsește în Eforie Sud – încearcă să reînvie viața culturală din zonă. Merită văzute în primul rând expoziția «Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării)», ilustrațiile lui Adrian Preda, lucrarea imersivă și foarte colorată a lui Mimi Pleșoianu, instalațiile lui Emil Cristian Ghiță”.

„Mi-a plăcut foarte mult să mă plimb pe străzile din Eforie Sud, m-a teleportat un pic în timp și mi-a amintit de verile petrecute la bunici. Mi-au plăcut căsuțele mici și îngrijite, grădinile umbrite și intime. Pare cadrul perfect care te îndeamnă la visare și solitudine, un loc în care te poți retrage să scrii un scenariu de film, o carte sau să desenezi în voie”, spune Alina Marinescu.

Olandezul Reinier Landwehr punctează: „Arta stradală este accesibilă tuturor și tocmai de aceea importantă pentru comunități. Oamenilor le place când vii în cartierul lor și creezi o pictură murală pentru a înveseli locul. Chiar și cei care nu-și permit un bilet la muzeu sau la teatru se pot bucura în felul acesta de artă. Oamenilor le place să se întrebe, să se gândească la lucrarea pe care o văd pe stradă. Personal, consider că este esențial să existe artă și spațiul public. Vezi toate reclamele alea pe străzi, de care oamenilor nu le mai pasă deloc. Arta stradală este ceva diferit în spațiul public, se desprinde din monotonia acelor reclame pentru a aduce o poveste vie sau un mesaj cu adevărat interesant pentru trecători”.

Zidul din Eforie Sud pictat de Reinier Landwehr în colaborare cu artista Meri The Zu din România este menit să creeze punți între cultura olandeză și cultura română.

Participarea la toate evenimentele programate anul acesta la Eforie Sud este gratuită.

Credit foto: Ruxandra Lipan