Lansarea primei misiuni spațiale orbitale de pe teritoriul britanic, fără succes
Prima misiune satelitară lansată vreodată de pe teritoriul britanic s-a soldat cu un eșec.
Un avion de mare capacitate operat de compania americană Virgin Orbit a transportat o rachetă de la Newquay, Cornwall, pentru a o lansa deasupra Oceanului Atlantic.
Racheta s-a aprins și părea să urce corect, însă compania a anunțat apoi că racheta s-a confruntat cu o „anomalie”.
Sateliții pe care îi transporta nu au putut fi lansați și au fost pierduți. Cosmic Girl, avionul purtător 747, s-a întors în siguranță la bază.
Sistemul Virgin Orbit este relativ nou. Este în funcțiune din 2020.
A suferit un eșec la prima sa ieșire, dar acesta a fost urmat de patru zboruri de succes.
Anomalie în segmentul superior al rachetei
Matt Archer, directorul programului de lansare din cadrul Agenției Spațiale Britanice, a declarat că problema a apărut în segmentul superior al rachetei.
„Motorul etapei a doua a avut o anomalie tehnică și nu a atins orbita necesară”, a explicat el, potrivit BBC. „Acest lucru face acum parte dintr-o anchetă a Virgin Orbit și a mai multor departamente guvernamentale”.
Archer nu a putut confirma dacă racheta a căzut înapoi pe Pământ, dar a spus că, dacă a făcut-o, ar fi căzut deasupra unor zone nepopulate.
Sateliții erau asigurați, astfel că producătorii și operatorii lor vor fi despăgubiți.
Rachete au mai fost trimise în spațiu din Marea Britanie, dar nu pentru a plasa sateliți pe orbită. Aceste eforturi anterioare au făcut parte din exerciții militare sau pentru cercetare atmosferică, iar vehiculele implicate s-au întors direct la sol.
Renumită la nivel internațional pentru fabricarea de sateliți de toate dimensiunile, industria spațială a țării a fost întotdeauna nevoită să își trimită produsele în porturi spațiale străine pentru a le pune pe orbită.
Adăugarea unei capacități de lansare înseamnă că, în viitor, sectorul va putea face totul, de la proiectare la operațiunile de misiune.
În urma analizei, după ce va fi stabilită cauza eșecului din 9 ianuarie, Virgin Orbit va face o nouă încercare.
UPDATE (24 mai 2023)
Compania lui Sir Richard Branson s-a închis, la câteva luni după un eșec major al unei misiuni.
Avionul transformat al firmei și contractele de închiriere a proprietăților au fost vândute pentru 36 de milioane de dolari (29 de milioane de lire sterline), o fracțiune din valoarea de 3,7 miliarde de dolari la care a fost evaluată compania în 2021.
În martie, Virgin Orbit a anunțat că va concedia majoritatea angajaților săi după ce nu a reușit să obțină noi investiții. La începutul lunii trecute, compania cu sediul în California a cerut protecția legii falimentului în SUA.
Fabrica de rachete și echipamentele de la sediul central al Virgin Orbit au fost cumpărate de un start-up rival, Rocket Lab, pentru 16,1 milioane de dolari. Avionul său Boeing 747 transformat, numit Cosmic Girl, a fost vândut pentru 17 milioane de dolari firmei aerospațiale Stratolaunch. O altă companie spațială, Launcher Inc, a cumpărat locul de lansare al Virgin Orbit și contractul de închiriere din deșertul Mojave, pentru 2,7 milioane de dolari.
Virgin Orbit, care a fost fondată în 2017, nu a înregistrat vreodată profit în calitate de companie publică.