Mai mult de 90 de muzee critică acțiunile activiștilor pentru mediu care vizează lucrări de artă
International Council of Museums (ICOM) a emis o declarație, semnată de 92 de reprezentanți ai muzeelor, prin care critică acțiunile activiștilor pentru mediu care vizează lucrări de artă.
Printre semnatarii scrisorii se numără directorii Muzeului Luvru, Laurence des Cars, Muzeului Prado, Miguel Falomir, British Museum, Hartwig Fischer, Guggenheim, Richard Armstrong, și Metropolitan Museum of Art, Max Hollein.
Organizația muzeelor spune că protestatarii „subestimează grav fragilitatea artei”, subliniind că lucrările sunt „de neînlocuit”.
Activiștii asociați organizației Just Stop Oil, cu sediul în Marea Britanie, au întreprins anul acesta numeroase acțiuni de protest în muzee din Regat, din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Australia, unde capodopere renascentiste și impresioniste au fost murdărite cu mâncare și mâzgălite, totul – spun ei – în încercarea de a stimula luarea de atitudine spre stoparea schimbărilor climatice.
În scrisoarea ICOM, liderii muzeelor susțin că întreaga comunitatea a muzeelor a fost „profund tulburată” de ceea ce directorii numesc „riscantă punere în pericol” a lucrărilor de artă.
Directorii își apără poziția împotriva încercărilor activiștilor de a deteriora lucrări, spunând că muzeele sunt locuri pentru „discurs social”.
Răspunsul ICOM vine în perioada în care reprezentanți ai națiunilor se întâlnesc în Egipt pentru COP 27, conferința Organizației Națiunilor Unite pe probleme climatice.
Foto: „Sunflowers”, de Vincent van Gogh, vizată de Just Stop Oil la National Gallery din Londra