Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Metanul provenit din gropile de gunoi, vizibil din spaţiu
gropile de gunoi, principala sursa de metan, sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Metanul provenit din gropile de gunoi, vizibil din spaţiu

Deşeurile din gropile de gunoi sunt a treia cea mai importantă sursă antropică de poluare cu metan din Statele Unite. În trecut, acest tip de poluare era mult prea dificil de depistat. În prezent, sateliţii lansaţi pe orbita Pământului facilitează accesul la această informaţie. La începutul lunii martie, a fost lansată o rachetă alături de satelitul MethaneSAT, într-o misiune de detectare a emisiilor de metan de pe Pământ, conform The Guardian.

MethaneSAT, alături de sateliţi similari, transmit informaţii oamenilor de ştiinţă, factorilor de decizie, industriei şi publicului. Astfel, conform noilor date, cea mai eficientă metodă de a încetini încălzirea globală, disponibilă în timpul vieții noastre, este reducerea emisiilor de metan eliberate în atmosferă.

Sursele de poluare cu metan şi soluţiile pentru combaterea acestora

Atunci când spunem metan, ne putem gândi la surse diferite, însă cea mai importantă în prezent e reprezentată de gropile de gunoi. Datorită progreselor uriașe făcute în domeniul tehnologic, un nou studiu a adus mai multă lumină în cazul acestei surse de poluare. Peste 80% din emisiile detectate din gropile de gunoi au eliberat cel puțin 100 kg de metan pe oră, depășind astfel pragul stabilit de EPA (Environmental Protection Agency al SUA), conform noilor standarde stabilite pentru sectorul petrolier și al gazelor.

Aceste date sunt alarmante, dar există soluții. Cele mai eficiente metode de eliminare a deșeurilor organice din gropile de gunoi sunt prevenirea și reducerea cantității de deșeuri, recuperarea alimentelor și introducerea programelor de compostare. Aceste programe vin cu beneficii atât pentru comunități, cât și ca sprijin în evitarea următoarei generații de emisii de metan.

Totodată, o conduită mai bună a consumului reprezintă o altă soluţie pentru împiedicarea acumulării de deşeuri în gropile de gunoi. De exemplu, o familie americană formată din patru membri pierde 1500 $ anual din cauza alimentelor irosite. Așadar, pentru a evita risipa alimentară, este indicată achiziționarea doar a produselor de care avem strict nevoie, utilizarea tuturor produselor cumpărate și donarea sau compostarea resturilor.

De asemenea, și în cazul gropilor de gunoi se pot aduce modificări care să împiedice scurgerea de metan în atmosferă: colectarea timpurie și extinsă a gazelor, metode mai eficiente de acoperire a gropilor și măsuri de responsabilizare, precum o monitorizare mai cuprinzătoare a emisiilor de metan. De asemenea, o serie de standarde EPA mult mai stricte pot reduce semnificativ emisiile de metan și ar susține mai eficient obiectivele climatice.