Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Misiunea americană selenară nu are șanse pentru o aselenizare ușoară
astrobotic, peregrine art

Misiunea americană selenară nu are șanse pentru o aselenizare ușoară

Misiunea americană selenară privată a Astrobotic, cu landerul Peregrine, nu are șanse pentru o aselenizare ușoară, din cauza unei scurgeri de combustibil, a anunțat compania din Pittsburgh care a organizat misiunea.

Reprezentanții Astrobotic au declarat că există suficient combustibil pentru a opera modulul Peregrine ca o navă spațială. Este așteaptat ca modulul de aterizare să rămână fără combustibil în aproximativ 40 de ore, a fost precizat pe 9 ianuarie.

Modulul de aterizare de 1,2 tone a fost lansat pe 8 ianuarie, de la Cape Canaveral, cu intenția de a aseleniza la sfârșitul lunii februarie.

„Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, vreo șansă de aselenizare ușoară”, a precizat compania într-un comunicat publicat pe rețeaua X. „Echipa și-a actualizat estimările, iar în prezent ne așteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo – o îmbunătățire față de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalități de a prelungi durata de viață operațională a lui Peregrine”.

La șapte ore după lansarea din Florida, misiunea selenară americană privată se confrunta cu probleme tehnice. Compania Astrobotic a anunțat la acel moment că modulul spațial se confrunta cu o „anomalie” care îl împiedica să își orienteze în mod stabil panourile solare către Soare.

Modulul selenar de 1,2 tone a fost lansat din Florida cu o rachetă Vulcan, pe 8 ianuarie, la ora României 09:18. Este prima misiune de acest fel din ultimii 50 de ani, de la finalul proiectului Apollo.

Peregrine ar trebui să livreze pe Lună echipamente științifice NASA, alături de suvenire și cenușă ce au aparținut creatorului „Star Trek”.

UPDATE

După ce a străbătut sute de mii de kilometri în spațiu și după ce s-a confruntat cu o problemă de alimentare care i-a anulat planurile, modulul lunar Peregrine și-a găsit sfârșitul.

Nava spațială ar fi trebuit să își încheie călătoria trunchiată de 10 zile în 18 ianuarie, când a intrat în atmosfera groasă a Pământului deasupra unei zone îndepărtate din Oceanul Pacific de Sud, la est de Australia.

Astrobotic Technology, care a dezvoltat modulul de aterizare Peregrine în baza unui contract cu NASA, a confirmat dispariția navei, spunând că a pierdut contactul cu vehiculul cu câteva momente înainte de ora planificată de reintrare, ceea ce „indică faptul că vehiculul și-a încheiat reintrarea controlată deasupra apelor deschise din Pacificul de Sud”.

Imagine: Peregrine imaginat de Astrobotic în emisfera nordică a Lunii