Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
NASA: 2021- al şaselea cel mai călduros an, la egalitate cu 2018

NASA: 2021- al şaselea cel mai călduros an, la egalitate cu 2018

Rezultatul este al unei analize independente realizate de NASA şi de the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Experţii de la Goddard Institute for Space Studies (GISS) al NASA spun că asistăm la un proces de încălzire pe termen lung, în contextul în care în 2021 temperatura globală a fost cu 1,5 grade Celsius mai mare decât cea stabilită ca fiind de bază. NASA foloseşte intervalul 1951-1980 ca bază pentru a măsura schimbările în temperatura globală.

Astfel, ultimii opt ani sunt cei în care au fost înregistrate cele mai înalte temperaturi de când a început evaluarea în acest sens, în 1880.

Potrivit NASA, temperatura în 2021 a fost cu 1,1 grade Celsius mai mare decât media de la finalul secolului XIX, când a început revoluţia industrială.

“Ştiinţa nu lasă loc de interpretări: schimbările climatice sunt ameninţarea esenţială a vremurilor noastre”, a afirmat şeful NASA, Bill Nelson. El a adăugat că opt dintre cei 10 cei mai călduroşi ani de pe planetă au fost în ultimul deceniu. Aceste date subliniază “nevoia de acţiuni curajoase, pentru a asigura viitorul ţării şi umanităţii”. Potrivit lui Nelson, cercetările NASA privind încălzirea globală vor “ghida comunităţile din lumea întreagă”.

Încălzirea globală este rezultatul activităţilor umane care au crescut emisiile de carbon şi efectul de seră. Printre efectele acestei încălziri se numără topirea calotei arctice, creşterea nivelului mării, incendii şi schimbarea tiparelor de migraţie a animalelor.

Credit foto: NASA