Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Nou test genetic ce poate descoperi o formă rară de cancer la copiii nenăscuți
a,scientist,in,a,medical,laboratory,with,a,dispenser,in

Nou test genetic ce poate descoperi o formă rară de cancer la copiii nenăscuți

O nouă testare genetică ce poate duce la descoperirea unei rare forme de cancer la ochi la copiii nenăscuți va fi derulată în Marea Britanie.

Dezvoltat de echipa de la Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trust, testul poate identifica mutații geenetice legate de retinoblastom. Acesta afectează în special copiii cu vârste de până la 5 ani și, dacă nu este tratat, duce la pierderea vederii și la deces.

Amanda Pritchard, șefa NHS (National Health Service), a declarat că testul are potențialul de a salva sute de vieți.

Testul va fi oferit femeilor însărcinate în familiile cărora au existat cazuri de boală și poate anticipa cu o acuratețe de aproximativ 100% dacă copilul va dezvolta retinoblastom și chiar dacă boala s-ar putea dezvolta la frați.

O mostră de sânge este luată și analizată pentru o mutație în gena RB1. Aproximativ 9 din 10 copii care se nasc cu această mutație dezvoltă cancer.

Detectarea mutației înainte de naștere înseamnă că bebelușii pot fi tratați cât de curând posibil.

Testele vor fi oferite săptămâna aceasta în întreg NHS și este așteptat să identifice cancer în cazul a 50 de copii în fiecare an.