Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  O sondă spațială a ESA va măsura în detaliu efectul de seră al Pământului                
forum, artwork, airbus

O sondă spațială a ESA va măsura în detaliu efectul de seră al Pământului                

O sondă spațială care va măsura în detaliu efectul de seră al Pământului va fi construită în Marea Britanie de compania aerospațială Airbus, în fabrica sa din Stevenage.

Satelitul numit FORUM (acronim al Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring) va monitoriza radiația infraroșie care e propagată de suprafața planetei noastre, potrivit BBC. Acest tip de lumină este cel care face ca moleculele de gaze, precum dioxidul de carbon, și vaporii de apă să vibreze, ducând la încălzirea atmosferei, un aspect cheie în schimbarea climei.

FORUM este o misiune de observare a Agenției Spațiale Europene (ESA). Contractul de achiziție semnat cu Airbus are o valoare de 160 de milioane de euro.

Satelitul care va avea o greutate de aproximativ 1 tonă este plănuit să fie lansat cu o rachetă Vega în 2027.

Efectul de seră

Temperatura suprafeței Pământului ar fi cu multe grade sub 0 dacă nu ar exista atmosfera. Radiația de undă scurtă venită de la Soare este absorbită de suprafață și emisă înapoi pe lungimi de undă mai mari, în infraroșu.

Dacă nu ar exista în aer vapori de apă, dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră, această energie ar trece direct în spațiu. Însă moleculele acestor gaze prind radiația, încălzind planeta. Mai mult de jumătate din această absorbție are loc în porțiunea de infraroșu îndepărtat din spectrul luminii.

FORUM va orbita Pământul, cartografiind această energie luminoasă emisă folosindu-se de un Fourier Transform Spectrometer, instrument care va fi furnizat de OHB-System, producător german.

FORUM, al nouălea satelit experimental Earth Explorer

Analiza informațiilor oferite de FORUM este așteptat să îmbunătățească performanța modelelor climatice care descriu cum funcționează sistemul Terrei și cum ar trebui să se reacționeze având în vedere că este în creștere concentrația de gaze care rețin căldura în atmosferă.

„Fără sateliți, nu am ști care este stadiul climei noastre”, a spus Josef Aschbacher, directorul general al ESA. „Sateliții noștri livrează aproximativ 60 – 70% din totalul datelor pe care cercetătorii le folosesc pentru a prezice care este acest stadiu și care va fi și pentru a dezvolta moduri de a-l combate”.

FORUM va fi al nouălea satelit experimental al ESA din clasa de misiuni Earth Explorer.

Foto: artwork FORUM / Airbus