Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru repornirea acceleratorului de particule de la CERN, pentru a studia „materia întunecată”
CERN

Oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru repornirea acceleratorului de particule de la CERN, pentru a studia „materia întunecată”

Specialiştii se pregătesc pentru repornirea acceleratorului de particule de la CERN, pentru a putea căuta ceea ce ei numesc „materia întunecată”, informează Reuters.

Acceleratorul care are 27 de kilometri a fost închis pentru lucrări de mentenanţă iar repornirea sa a fost amânată de pandemie.

O procedură complexă

Repornirea nu înseamnă doar „să apeşi pe un buton”, ci toate componentele trebuie să funcţioneze „ca într-o orchestră”, spun specialiştii.

Acceleratorul a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce, în urma unui proces amplu, în perioada 2010 -2013, a produs dovezi privind existenţei bosonului Higgs, o particulă esenţială pentru naşterea universului aşa cum îl cunoaştem, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Fizicienii speră că de data aceasta vor descoperi ceea ce se numeşte „materia întunecată”, care există dincolo de universul vizibil. Ea are o prevalenţă de cinci ori mai mare decât cea a materiei obişnuite, dar nu absoarbe, reflectă sau emite lumină. Studiile în domeniu nu au avut niciun rezultat, până în prezent.