Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Protest pentru mediu în fața unui Rembrandt la Rijksmuseum
protest, rijksmuseum

Protest pentru mediu în fața unui Rembrandt la Rijksmuseum

Filiala olandeză a grupului de activiști pentru climă Extinction Rebellion a susținut o acțiune de protest lângă tabloul „Rondul de noapte/ Nightwatch” al lui Rembrandt, la Rijksmuseum.

Duminică, doi dintre protestatari au ținut o replică a faimosului tablou, în care paznicii de noapte înfățișați în lucrarea originală par a fi scufundați în apă, o aluzie la sloganul grupului: „Nu există artă pe o planetă inundată”.

„Știința este clară, nu mai putem să o evităm: Pământul se încălzește, nivelul mării crește, iar vremea devine extremă. Este evident că acest lucru se datorează industriei fosilelor, o industrie pe care Rijksmuseum o sponsorizează în continuare”, a declarat Yara, o protestatară în vârstă de 19 ani, referindu-se la parteneriatele muzeului cu compania aeriană KLM și banca ING, potrivit Reuters.

Zece protestatari, cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, au purtat tricouri inscripționate cu sloganuri privind clima, în timp ce unii dintre părinții și bunicii lor stăteau în apropiere în semn de susținere.

Activiștii au realizat și imagini cu diverse personaje din opere ale unora ca Vermeer și Rembrandt, cu sloganul: „Ei nu pot înota. Opriți combustibilii fosili”.

protest, rijksmuseum 1

Un purtător de cuvânt al Rijksmuseum a declarat pentru agenția de presă olandeză ANP că protestul nu a provocat daune tabloului „Rondul de noapte”, care este oricum protejat special, și că protestatarii au fost escortați afară fără incidente.

Pe 11 martie, activiștii pregătesc o amplă acțiune în Olanda, Blocada A12.

Credit foto: facebook.com/ExtinctionRebellionNL