Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Schimb de exponate Muzeul „Antipa” – Art Safari. Expoziții temporare simultane
art safari denis oros

Schimb de exponate Muzeul „Antipa” – Art Safari. Expoziții temporare simultane

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va aduce exponate-vedetă la Art Safari, în Palatul Dacia-România, iar Art Safari va organiza o expoziție temporară inclusiv cu artă istorică la „Antipa”, în perioada 7 – 10 iulie.

Ioana Ciocan, director general Art Safari, a transmis într-un comunicat: „În sfârșit, vedem un adevărat safari în Safari! Mulțumim Muzeului Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» pentru deschiderea pe care a arătat-o față de acest proiect unic în România, prin care facem schimb de exponate. Vă invităm să descoperiți vedetele de la Antipa care vor popula palatul de pe Lipscani (și vă vor tenta la multe selfie-uri!). Ne vedem la girafă în Centrul Vechi, nu doar la girafă în Piața Victoriei! La «Antipa» vom organiza o super expoziție temporară printre diorame și dinozauri și astfel publicul va descoperi lucruri interesante nu doar despre natură și animale, dar și despre artă”.

De cealaltă parte, Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a punctat: „Întotdeauna, noi, oamenii, am cercetat lumea din jur, am descoperit lucruri și le-am transmis altora, de la o generație la alta. Cum să fi făcut aceasta fără puterea imaginii? Științele biologice clasice (zoologia, botanica, anatomia) nu ar fi putut evolua fără ajutorul artiștilor. Dacă fotografia s-a dezvoltat abia în ultimul secol, sutele de ani precedenți s-au bazat pe artiști desenatori și pictori, pentru a imortaliza observațiile noastre despre natură. Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Antipa, ce pune împreună lucrări de artă și exponate de istorie naturală, punctează totodată că arta a avut rolul ei în știința zoologiei”.

muzeul antipa (3)

Muzeul „Antipa”

Istoria naturală și arta, celebrate timp de 4 zile

Antipa la Art Safari celebrează istoria naturală și prezintă publicului exponate din colecţiile nevăzute ale muzeului, piese rare din toate colţurile lumii, iar expoziția temporară organizată de Art Safari la „Antipa” va cuprinde atât o selecție de artă contemporană din expoziția Irinei Dragomir, cât și opere ale maestrului artei românești, fondatorul școlii bucureștene de artă, Theodor Aman.

Program de vizitare expoziții

Art Safari: joi – duminică (12:00 – 21:00), în perioada 12 mai – 7 august 2022, Palatul Dacia – România (strada Lipscani nr. 18-20, București)

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: marți – duminică (10:00 – 20:00), Șoseaua Kiseleff nr. 1 (București)

Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare.

Colecțiile Art Safari

Programul celei de-a noua ediții Art Safari cuprinde: expoziție cu peste 150 de lucrări ale primului mare maestru al picturii românești, Theodor Aman; expoziția „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri”, cu arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru spectacolul de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională – „Pălăria cu trei colțuri”; expoziția „Roșu, galben și albastru” semnată de artista contemporană Irina Dragomir; expoziție cu fotografii ale celebrei fotojurnaliste germane Barbara Klemm, care cuprinde inclusiv fotografii din România comunistă; expoziție dedicată lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX, unul dintre personajele aflate în centrul mișcării de avangardă din România și Israel. Expoziția cuprinde atât picturi, cât și mărturii ale practicii sale arhitecturale.

Pe lângă programul expozițional, are loc Art Safari Kids, un program educațional care cuprinde ateliere de creație pentru copii adaptate vârstei acestora (de la 3 la 12 ani), dar și pentru întreaga familie.

Colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu ştiintific de aproximativ 2 milioane de exemplare, grupate în colecții zoologice, geologice, paleontologice, dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale după care au fost descrise specii noi pentru ştiinţă.

Activitatea de cercetare știinţifică este concentrată pe investigarea și conservarea diversităţii faunistice, dar şi pe cercetări de biologie moleculară. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista muzeului Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa” care apare anual încă din 1957 şi care este trimisă în cadrul schimbului internațional de publicaţii la 135 instituţii din 36 ţări.

Biletele pot fi cumpărate online, de pe site-ul Art Safari și pe site-ul Muzeului „Grigore Antipa”.

Fotografie principală: Denis Oros