Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Schimbările climatice afectează măsurarea timpului – studiu
classic,black,and,white,analog,clocks,with,synchronized,time,show

Schimbările climatice afectează măsurarea timpului – studiu

Schimbările climatice afectează viteza de rotație a Pământului, astfel că au impact și asupra modului în care e măsurat timpul, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

„Încălzirea globală afectează deja măsurarea timpului la nivel mondial”, se arată în studiul publicat de Duncan Carr Agnew de la Institutul de Geofizică și Fizică Planetară, University of California San Diego.

Asocierea tradițională a timpului cu rotația Pământului a însemnat că Timpul Universal Coordonat (UTC) o urmează îndeaproape. Dar rata de rotație a Pământului nu este constantă și, prin urmare, poate avea un efect asupra duratei zilelor și nopților. Deoarece rata de rotație nu este constantă, UTC conține discontinuități (secunde bisecte), ceea ce complică utilizarea sa în rețelele de calculatoare. Începând cu anul 1972, toate discontinuitățile UTC au necesitat adăugarea unei secunde bisecte.

Aproximativ 27 de secunde bisecte au fost adăugate la ceasul global, până acum, iar în 2026, pentru prima dată, ar urma să fie scăzută o secundă. Acest lucru este cunoscut sub numele de „secundă bisectă negativă”.

„Demonstrăm că topirea crescută a gheții din Groenlanda și Antarctica a redus viteza unghiulară a Pământului mai rapid decât înainte. Eliminarea acestui efect din viteza unghiulară observată arată că, începând cu 1972, viteza unghiulară a nucleului lichid al Pământului a scăzut cu o rată constantă care a crescut constant viteza unghiulară a restului Pământului”, se arată în studiu.

Autorul continuă: „Extrapolarea tendințelor pentru nucleu și alte fenomene relevante pentru a prezice orientarea viitoare a Pământului arată că UTC, așa cum este definit acum, va necesita o discontinuitate negativă până în 2029. Acest lucru va reprezenta o problemă fără precedent pentru sincronizarea rețelelor de calculatoare și ar putea necesita modificări ale UTC mai devreme decât este planificat”.

Secunda bisectă negativă nu a mai fost folosită până acum și, potrivit studiului, utilizarea ei „va reprezenta o problemă fără precedent” pentru sistemele informatice din întreaga lume.