Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul Spațial James Webb – Imagini inedite cu Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar
jupiter, jwst, nasa, curatorial

Telescopul Spațial James Webb – Imagini inedite cu Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar

Telescopul Spațial James Webb (JWST), cel mai mare și mai puternic construit până acum, a transmis imagini inedite ale planetei Jupiter, cea mai mare din Sistemul Solar.

JWST a realizat fotografiile în luna iulie. Aurore, furtuni uriașe, luni și inele ce înconjoară Jupiter pot fi observate în detalii pe care astronomii le-au numit „incredibile”.

Fotografiile în infraroșu au fost colorate artificial pentru a evidenția elementele. Acest lucru, pentru că lumina infraroșie este invizibilă ochiului uman.

„Nu am văzut vreodată Jupiter în acest fel. Este cu adevărat incredibil”, a spus astronomul planetar Imke de Pater, de la University of California, care a jucat un rol important în proiect. „Chiar nu ne așteptam să fie atât de bun, ca să fiu sinceră”, citează BBC.

JWST, proiect în valoare de 10 miliarde de dolari, reprezintă o colaborare internațională, misiune condusă de agenția spațială americană NASA împreună cu European Space Agency (Agenția Spațială Europeană, ESA) și Canadian Space Agency (Agenția Spațială Canadiană, CSA).

JWST a fost lansat la finalul lunii decembrie 2021 și se află în prezent la 1,6 milioane de kilometri de Pământ. Poate detecta lumina care a început să călătorească spre Terra în urmă cu 13 miliarde de ani, imediat după Big Bang.

Succesor al telescopului Hubble, este așteptat ca Telescopul Spațial James Webb să domine domeniul descoperirilor pentru cel puțin 20 de ani.

Credit foto: NASA/ESA/CSA/JUPITER ERS TEAM/Judy Schmidt