Sunetele necunoscute din Arctica și Antarctica
Gheața care „cântă”, o focă ce sună de parcă ar fi în spațiu și o armă care tună ca o bombă sunt câteva dintre zgomotele captate și făcute public de două laboratoare de acustică marină.
Proiectul prezintă publicului 50 de sunete rar auzite înregistrate subacvatic în regiunile polare. Acesta evidențiază cât de zgomotoase devin oceanele din cauza creșterii activității umane, care perturbă de asemenea viața marină, relatează BBC.
„Aceste sunete sunt destul de străine pentru majoritatea oamenilor”, a explicat artistul și cercetătorul dr. Geraint Rhys Whittaker, care lucrează la Institutul Helmholtz pentru Biodiversitate Marină Funcțională și la Institutul Alfred Wegener din Germania.
Sunetele de la poli, analizate timp de doi ani
Microfoanele subacvatice au fost atașate la plutele cu instrumente științifice lăsate în regiunile Arctica și Antarctica timp de aproximativ doi ani.
Unul dintre sunetele captate a fost strigătul focii antarctice cel mai puțin cercetate. Focile Ross trăiesc în largul mării și pe banchize, greu de atins. Oamenii de știință au înregistrat cinci semnale de frecvențe diferite emise de animal.
Au fost înregistrate și foci Crabeater, balene Minke, narvali și balene cu cocoașă.
Aceste sunete pot fi greu de captat din cauza mediului inospitalier și a distanțelor mari pe care animalele le parcurg în aceste regiuni.
„Dificultatea constă în a ști unde se vor afla mamiferele, deoarece acestea se deplasează și nu te poți baza pe locul în care se vor afla”, a mai spus dr. Whittaker.
Gheața care „cântă”
De asemenea, a fost înregistrată prăbușirea bruscă a platourilor de gheață, un proces care este accelerat în unele părți ale regiunilor polare de creșterea temperaturilor legată de schimbările climatice.
Sunetul delicat al gheții „cântând” este inclus în colecție. Acesta este provocat de gheața care se mișcă în apă sau se contractă, pe măsură ce temperaturile cresc și scad, sau când gheața se topește și reîngheață.
Puțini oameni citesc cercetările științifice publicate de universități, a afirmat dr. Whittaker, care speră că ascultarea sunetelor îi va face pe oameni să se oprească și să se gândească la oceanele polare. Oceanele ocupă 71% din suprafața planetei noastre și sunt extrem de importante pentru conservarea vieții pe Pământ, dar sunt grav afectate de schimbările climatice.
Zgomotul produs de activitatea umană în oceane
Microfoanele au detectat și zgomotul produs de activitatea umană în oceane, cauzat de transportul maritim și de explorarea petrolului și a gazelor.
Poluarea fonică provocată de exploziile seismice, utilizate pentru explorarea fundului mării, parcurge distanțe uriașe și oamenii de știință au descoperit că afectează negativ viața animalelor.
Proiectul dezvăluie cât de zgomotoase sunt oceanele, a subliniat dr. Whittaker, care spune că speră să evidențieze nevoia de legi pentru a reduce zgomotul produs de transportul maritim și de dragare care dăunează vieții marine.
În colaborare cu proiectul de artă sonoră „Cities and Memory”, zgomotele au fost transformate în mai mult de 100 de compoziții realizate de muzicieni care au pus în evidență schimbările climatice.