Telescopul spațial James Webb a surprins un peisaj maiestuos cu noi stele ce formează nori denși de gaz și praf
Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins un peisaj luxuriant și foarte detaliat – emblematicii „Stâlpi ai Creației” – în care noi stele se formează în nori denși de gaz și praf.
Pilonii tridimensionali arată ca niște formațiuni stâncoase maiestuoase, dar sunt mult mai permeabili. Aceste coloane sunt alcătuite din gaz interstelar rece și praf care par – uneori – semitransparente în lumina aproape infraroșie.
Noua imagine a lui Webb cu „Stâlpii Creației”, fotografiată pentru prima dată de telescopul spațial Hubble de la NASA în 1995, îi va ajuta pe cercetători să-și reînnoiască modelele de formare a stelelor și să stabilească mai precis numărul celor nou formate, precum și cantitățile de gaz și praf din regiune.
În timp, specialiștii vor putea să înțeleagă mai clar modul în care stelele s-au format și au ieșit din acești nori de praf de-a lungul a milioane de ani.
Telescopul Webb a folosit camera sa cu infraroșu, numită și NIRCam.
Când se formează noduri cu masă suficientă în stâlpii de gaz și praf, ele încep să se prăbușească sub propria gravitație, se încălzesc încet și în cele din urmă formează noi stele, arată NASA.
Această zonă a fost fotografiată pentru prima dată de Hubble în 1995 și revăzută în 2014. Fiecare instrument avansat oferă cercetătorilor noi detalii despre această regiune, care practic este plină de stele.
Credit foto: nasa.gov